Hirsikehikon purkaminen

Purkutyöt on tehtävä huolellisesti. Siirrettävät osat on pyrittävä irrottamaan vahingoittumattomina. Purkutyövälineinä toimivat erikokoiset sorkkaraudat sekä vasarat ja rautakanget. Apua on myös puukkosahasta, moottorisahasta sekä piikkaavasta porakoneesta.

On varauduttava siihen, että purkutöissä tarvitaan tikapuita ja telineitä, jotta päästään korkeimpiin rakenteisiin turvallisesti käsiksi. Purkutöiden edetessä hirsiin asti tarvitaan talkooväkeä, sillä hirret ovat painavia. Hirsien siirto purkupaikalta ei onnistu henkilöautolla ja peräkärryllä, paitsi aivan lyhyimpien hirsien osalta. Tarvitaan siis tukkirekkaa tai traktoria lavetteineen.

Taidokas ulkovuoren purku ei ole vahingoittanut ulkovuoren alla ollutta tervapahvia.
Hirret irroitetaan sorkkaraudoilla, jonka jälkeen ne siirretään konevoimaisesti.
Purun yhteydessä hirret on lajiteltu seinä- ja pituuskohtaisesti omiin kasoihin. Hirret on uudella rakennuspaikalla sijoitettava niin, että kantomatkat pysyvät mahdollisimman lyhyinä. Tuotaessa hirret tontille ne kannattaa jo tässä vaiheessa sijoitella niin, että ne ovat seinäkohtaisissa kasoissa ja aina oikealla paikallaan eli A -seinän hirret ovat A -seinällä jne.
Rakenteita purkaessa löytyy aina yllätyksiä. Tässä kuvassa on lattiasienilöydös välipohjassa.
Tämä kuvan löydös on täysin vaaratonta ureavaahtoa, jota 60- ja 70 luvuilla ruiskutettiin seiniin ja lattioihn eristeeksi.