Mitä teemme vanhojen hirsikehikoiden pelastamiseksi?

 

 

Miten voimme olla avuksi?

 

Suomessa on paljon hylättyjä vanhoja ennen sotia rakennettuja hirsirakennuksia. Toimintamme päämääränä on pelastaa niistä edes muutamia; asuinrakennuksia, aittoja, riihiä tai saunoja. Välitystoiminnassa asiakkaitamme ovat sekä kehikoiden tarjoajat että niiden etsijät. 
Pyrimme jatkuvasti olemaan parempia siinä, että te molemmat löytäisitte toisenne.

Mikäli teillä on omistuksessanne hyväkuntoinen hirsitalo, joka on purettu tai purettavaksi määrätty - tai muuten teille tarpeeton - olemme mielellämme avuksi. Yleensä hirsitaloa ei kannata laittaa välitykseen, jos siirtämisellä on kiire. Keskimääräinen välitysaika on ollut noin kolme kuukautta. Toki, jos kehikko on hyvä, saattaa sille löytyä ostaja kolmessakin tunnissa! 

 

Minkälainen hirsikehikko kannattaa laittaa välitykseen?

 

Teemme ilmoituksen tälle sivustollemme, mikäli kehikko kannattaa pystyttää uudelleen.
Piileviä vaurioita on tietenkin mahdoton selvittää, mutta seuraavat seikat rakennuksesta on helppo tarkistaa itsekin:

 

- Onko rakennuksen kivijalka tarpeeksi korkea ja hirsiosa selvästi irti maasta?

- Onko katto päässyt vuotamaan jossain vaiheessa?

- Onko rakennuksessa olevien mahdollisten märkätilojen kunto tarkastettavissa hirsien osalta?


Kaikkia hirsitaloja ei kannata laittaa välitykseen. Jos rakennus on tehty jo moneen kertaan kierrätetyistä hirsistä tai ikkuna-aukkojen kokoa on muutettu merkittävästi, voi olla haastavaa saada rakennukselle uusi käyttäjä. Mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa oleva hirsitalo on helpoin välitettävä. Yksittäisille rakennusosille saattaa kuitenkin löytyä kysyntää laittamalla ilmoitus Tori.fi:hin tai Facebookin Purkutavarakirppis -ryhmään.

 

Mitä vanhoista hirsikehikoista maksetaan?

 

Varsinaista oikeaa hintaa kehikoille ei ole. Lähtökohtaisesti toteutuneet hinnat ovat riippuvaisia kunnosta, sijainnista, tehdyistä remonteista (jotka yleensä valitettavasti laskevat talon arvoa), alkuperäisten ovien, ikkunoiden sekä lattialankkujen määrästä, neliömäärästä, purun kiireellisyydestä, hirren koosta jne. 
Täytyy muistaa, että yksi iso osa hintaa on myös purusta aiheutuvien kustannusten säästö. Mahdollisten ostajien määrä ei ole kovin suuri, mutta ei kovinkaan moni kehikko ole myymättäkään jäänyt. Joskus myyntiaika saattaa vain venyä.

Ei kannata myöskään unohtaa sitä arvoa, mikä vanhalla talolla on kulttuurihistoriallisesti. Uudesta ei saa vanhaa, eikä vanhaa saa takaisin.

Muistutamme myös, että myyjällä on oltava rakennukselle asianmukainen purkulupa ennen kuin kauppoja voi tehdä. 

 

Keskustelemme mielellämme vaihtoehdoista ja annamme vinkkejä eteenpäin. 
Pyydämme lähettämään kehikosta mahdollisimman paljon tietoa, jonka pohjalta keskustelua on helppo jatlaa. Tiedot ja kuvat voitte lähettää tällä lomakkeella.