Miksi meillä on alpakoita?

Toffo uteliaana.

 

Asuinpaikkamme Hämeenlinnan Aulangon kupeessa on vanha kartano, jossa maanviljelystä on harjoitettu jo satoja vuosia. Ensimmäiset merkinnät Metsänkylän kartanosta ovat vuodelta 1453. Yhtä kauan kuin on maata viljelty, on maatiloilla pidetty myös eläimiä. Tilallamme oli Hereford-lihakarjaa ensimmäisenä Suomessa, 1990-luvulle asti. Kun tuotantoeläinten pito lopetettiin, muuttui kartanon pihapiirin luonnekin erilaiseksi. Mielestämme eläimet kuuluvat maatilallemme. Nyt olemme onnellisia siitä, että löysimme alpakat täyttämään entistä tyhjää tilaa pihapiirissämme! Täytyy sanoa, että ne jopa parantavat maisemaa. Ruohonleikkaajina ne ovat paljon tehokkaampia kuin aikaisemmat lampaamme.

Alpakat ovat seurallisia ja säyseitä eläimiä, mikä oli meille pienten lasten vanhempina tärkeä seikka miettiessämme erilaisia eläinvaihtoehtoja. Toivoimme saavamme alpakoista perheen yhteisen harrastuksen. Niin on myös tapahtunut. Olemme saaneet alpakoiden myötä myös monia uusia ystävyyssuhteita Sveitsiä ja Hollantia myöten.

Tottakai mietimme alpakoiden pitoa myös taloudelliselta kannalta. Ne kuluttavat vähän, ovat helppohoitoisia ja hankintahinnaltaan arvokkaita. Koska toivoimme alpakoiden pitämisestä myös varteenotettavaa sivuelinkeinoa tilallemme, hankimme niitä totuttua isomman lauman kerralla.