KAHVILA LEIVINTUPA

 

KAHVILA LEIVINTUPA

Ilamontie 5
13900 Pekola

p. 0400-570 110

Kahvila on avoinna 
sunnuntaisin klo 11.00-16.00.

 

(Metsänkylän kartta)
 

   Tervetuloa! 

(Kahvilan tarjontaan pääsette tutustumaan täältä!)

 

Kahvila Leivintupa oli pitkäaikainen haaveeni. Siitä lähtien, kun vuonna 1998 muutimme tänne Metsänkylän kartanoon, olin aina silloin tällöin käynyt tuoksuttelemassa vanhan ns. väensaunan tunnelmaa. Rakennus on 1800-luvun lopulla pystyhirsistä rakennettu noin 54 m2 käsittävä eteiskamarillinen yksinäistupa, joka muutettiin saunaksi ilmeisesti 1900-luvun alussa. Metsänkylän iso leivintupa paloi 1940-luvulla, jolloin silloiseen väensaunaan rakennettiin suuri leivinuuni. Rakennuksessa paistettiin tilan kaikki leivät 1960-luvulle asti. Silloin saunasta tuli jälleen vain sauna - iso yhdistetty löyly- ja pesuhuone jaettiin erillisiksi löyly-, pesu- ja pukuhuoneiksi. Ennen kahvilaksi muuntautumistaan rakennus oli ollut tyhjillään parikymmentä vuotta.
Saunan tuoksu on säilynyt, mutta leivinpölyt hävinneet!
Pidin rakennustyöstä päiväkirjaa, joka on vieläkin esillä sivuillamme.
 

Nyt rakennuksessa on jo reilut kymmenen vuotta sunnuntaisin toiminut Kahvila Leivintupa, jonka tarjoamat pannukakut ja pannukahvi ovat tulleet tutuiksi jo tuhansille ja taas tuhansille vierailijoille!

 

Joka vuosi joulukuun ensimmäisenä adventtina kahvilan pihamaan täyttävät käsityöläiset ja leipurit viettäen Leivintuvan Joulumarkkinoita! Monelle jouluun hiljentyminen alkaa täältä. Paikalla oli viime vuonna 78 taitavaa käsityöläistä ja leipuria, seppä esittelemässä omaa ammattiaan, talutusratsastusta, alpakoita ja iso soppatykillinen riisipuuroa. Tapahtuma kasvaa vuosi vuodelta, ja on pikkuhiljaa jo osa hattulalaista jouluperinnettä.
Myyjien toiveesta olemme pystyttäneet pöydät nyt myös Palmusunnuntaina. Ensimmäiset Pääsiäismarkkinat vietimme vuonna 2012  - ehdottomasti uusimme tapahtuman taas tulevanakin pääsiäisenä.