Leivintuvan rakennuspäiväkirja 2005-2006

Metsänkylän kartanon vanha leivintupa sai kevään 2006 aikana uuden elämän
Kahvila Leivintupana. 
Alla rakennuspäiväkirja, jota pidimme rakennustyön eri vaiheista.

 

(Päiväkirja on nyt järjestetty niin, että päällimmäisenä on viimeiset kirjoitukset.)

Tunnelmaa sisältä
Kahilan wc
Kaivokoppi

7.8.2006 Maanantai
 

Nyt ollaan elokuussa, ja kahvilalla on kaksi kuukautta historiaa takanaan.
Asiakkaita on kertynyt runsaat kuusituhatta, ja osa heistä on käynyt lähes päivittäin. Kahvila Leivintupa on siis tuottanut monille hyvää mieltä. Tässä pyydän julkisesti anteeksi niiltä, jotka ovat pahoittaneet mielensä liian hitaan palvelun johdosta. Emme olleet lainkaan varautuneet tällaiseen suosioon. Päiväkirjaamme luettuanne ymmärrätte varmaan, ettei 8,4 neliön keittiö pysty palvelemaan kovin ripeästi - varsinkaan, kun 1,4 neliötä tilasta on omistettu siivouskomerolle! Tuotteemme - pannukahvi ja annospannukakku - eivät myöskään ole niitä nopeimpia valmistettavia. Olemme tehneet parhaamme, ja jatkuvasti kehittelemme asioita, joilla saisimme enemmän onnellisia asiakkaita.

Pidämme Leivintupaa auki niin pitkälle syksyyn kuin vain mahdollista. Säätiedoituksia lukien. Talvella avaamme aina sunnuntaisin klo 11-17, ja mahdollisesti lauantaisinkin. Sen varmistamme vielä myöhemmin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

4.6.2006 Sunnuntai


Yleisömenestys! Ensimmäinen Navetta-päivä, ja kahvilalla oli kaiken kaikkiaan 118 asiakasta! Uskoisin, että selviydyimme ihan kohtuullisesti ruuhkasta ottaen huomioon, että kaksi tyttöä oli ihan uutena. Ja oikeastaan me kaikki. Olin yksin Navetalla, mikä aiheutti päivään oman lisäjännityksensä. Sini oli jossain restaurointikoulutuksessa, ja Fanny pysytteli kahvilalla. Ja minä jännitin Navetalla, kuinka tytöt selviävät. Vieraskirjan kommenteista päätellen hyvin.

Olen tyytyväinen kahvilan tunnelmaan. Monet asiakkaista poistuivat raukean ja levänneen näköisinä istuttuaan hetken rauhassa maailman hälyltä. Kun vielä saamme alpakka-aidan valmiiksi, lapsetkin viihtyvät paremmin.  

Tuija ja Leivintuvan pannarit

1.6.2006 Torstai

 

Nyt on kahvila avattu! Leivinpölyt ovat taas täällä, ja hyvältä tuoksuu. Tervetuloa pannukahville ja pannukakulle! Kahvila on avoinna joka päivä klo 10-19. Keittiötäkin näytämme mielellämme..

29.5.2006 Maanantai

Harjakaiset on pidetty viime keskiviikkona. Vieraat viihtyivät, mikä on tietenkin hienoa - varsinkin, kun on kysymys kahvilasta! Helatorstaina saimme pienen tulikasteen, kun kunnan pyöräilytapahtuman osallistujat poikkesivat kahvilalle kahvimukilliselle ja munkille. Laskimme 150 henkeä, vaikka kunnasta uumoiltiin noin viittäkymmentä! Munkit loppuivat sataan, ja kahviakin kuljeteltiin termareissa pitkin mäkeä.

Tänään saimme vieraiksemme sekä rakennustarkastajat että terveysviranomaiset. Lupa avata tulevana torstaina heltisi. Muutamia pieniä juttuja saimme kotiläksyksi, mutta noin yleensä ottaen olimme ilmeisesti osanneet rakentaa tämän pienen julkisen tilan hyväksyttäväksi. Terveystarkastaja viihtyi luonamme puolitoista tuntia, ja lupasi kyllä tulla poikkeamaan vapaalla ollessaankin. Myös rakennustarkastaja nimesi vakiopöytänsä.

Nippa nappa ennen tarkastusta saimme kahvilalle vihdoin veden. Jos lähtisin uudelleen kouluun, lähtisin opiskelemaan putkimieheksi. Niillä tuntuu riittävän töitä!

Kaivinkone on möyrinyt pihassa muutaman päivän. Siirsimme kuvan ison kiven lapsille leikkikiveksi ennen puumajan valmistumista. Kivenpyörittäjän kahvila.

Oma aikani menee juoksevien asioiden hoidossa. Työvuorolistat, työsopimukset, vakuutukset, essut, pannumyssyt, servetit jne. pitäisivät olla hoidossa ja valmiina. Pannareille tilatut vuoat ovat matkalla Ranskasta, mikä on tällä hetkellä akuutein huolenaiheeni. Ja pari muutakin.. Pannari on hyvää, ja kahvia uudella hienolla kaasuliedellä harjoittelemme, eli eiköhän tämä tästä. Mukulakivetkin pitäisi saada vielä maahan..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

19.5.2006 Perjantai
 

Leivintuvan savupiippuun on ilmestunyt katajanoksa! Harjakaiset on siis nyt vain pidettävä - ensi keskiviikkona siis. Siitä saankin hyvän syyn saattaa lopputyöt valmiiksi.

Alpakoille on valmistunut pihatto piharakennuksen päähän. Se on mielestäni todella onnistunut. Näillä kahdella erillisellä rakennuksella olemme onnistuneet luomaan suojaisan pihapiirin. Piharakennus punamullattiinkin jo.

Kävimme hakemassa Lammilta 8000 kg mukulakiveä. Paljonkohan kivi painaa? Kasa näyttää aika pieneltä, mutta saahan sitä lisää. Maanantaina aloitamme mukulakivien hakkaamisen. Pro Agrian suunnittelijaharjoittelija kävi näyttämässä pihasuunnitelmaa. Saimme tarkat ohjeet mukulakivien pohjustustöiden tekemiseen. Luulen, että alueiden muodot selviävät parhaiten tekemällä, eikä papereista. Perinnekasvien sijoittamisessa tarvitsemme kyllä apua sitten myöhemmin. Sovimme paikallisen taimitarhan kanssa, että otamme perinnekasveja myyntiinkin. Samalla saamme pihan vihreämmäksi.

Kävin hakemassa Leivintuvan logolla aplikoidut vihreät essut ompelijalta. Punainen väri logossa oli ihan ok, vaikka ei ihan sitä, mitä toivoin. Pitäisikö värjätä kangasvärillä?? Heh, joskus taitaa olla paras vain luovuttaa, ettei saa täydellisen niuhottajan mainetta. Tuttu ompelija oli onnistunut myös pannumyssyissä. On nimittäin erityisen vaikeaa nykyään löytää pannumyssyjä kaupasta. Niinpä päätimme tehdä ne itse. Eihän ilman pannumyssyä pannukahvia voi tarjota.  

Kunnan vesi kytkettiin tänään. Houkuttelin putkimiestä käymään ennen harjakaisia - toivottavasti viehätysvoimani (?) tehoaa. Sisävesipisteet on vielä kytkemättä. Kaasu kytketään maanantaina.

Tein hakemuksen virallisesta tienviitasta parkkipaikalle Tiehallinnolle. Oikean osoitteen ja henkilön selvittääkseni sain soittaa seitsemän puhelua. Millainen guru tässä pikku hiljaa onkaan kahvilan perustamisessa! Niitä kannattaisi samantien perustaa useampi.

Eikä se päivä tässä vielä ollut, vaan iltapäivällä sain puhelinsoiton tutulta purkufirmalta purettavasta hirsikehikosta. Pakko sinne oli tietenkin heti lähteä katsomaan, ja kappas - navetan vintiltä löytyi viisi hyvää (sopivan kulahtanutta siis) pihapöytää penkkeineen ja viisi ristikkojalkaa. Sattumalta meillä oli viisi kantta ladonseinälaudasta valmiina, mutta ei vielä jalkoja. Mikä tuuri. Koko iltahan niitä siis meni kuljetellessa, mutta ehtiihän sitä levätä syksylläkin!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

17.5.2006 Keskiviikko
 

Huh, mikä päivä! Siivoilimme koko päivän kahvilla - tai siis, yritin itse olla mukana. Jossain välissä päivää kaksi alpakkaamme synnytti, museokatsastin Navetan vanhan Chervolet Pick Upin ("Hansun" siis), ostin Navetalle kuorman ovia ja ikkunoita, kävin Starkilla ostamassa vaahtosammuttimet, varaulostie-kyltit ja jotain muuta tarpeellista sekä piipahdin illalla ns. pakollisilla kutsuilla. Näiden lisäksi Navetalla kävi kolme sovittua asiakasta. Ja puhelin soi taukoamatta. Hmm... ja maaseudullako siis pitäisi olla leppoisaa! Hauskaahan tämä vain on, ja syntyneet alpakat suloisia.

Paistoimme  myös ensimmäiset pannarit, jotka kaikessa synnytyshössäkässä paloivat uudessa nopeassa uunissamme. Jonnekin ne keittiöstä kuitenkin hävisivät. Teekeitinkin porisi jo ensimmäisen kerran, vaikka vettä meillä ei vielä olekaan. 

Maalari aloitti tänään julkisivun maalauksen harjaamalla hirsiä puhtaaksi. Toivokaamme, että säät jatkuvat poutaisina. Piharakennuksessa on jo lattioitakin paikoillaan. Päivä päivältä enemmän ja enemmän valmiina. Tässä vaiheessa rakennusprojektia alkaa tulla pienoinen haikeus. Miehet ovat tuttuja vuosien takaa. Aina, kun he tuovat oman asuntovaunukahvilansa pihaan, tulee mäellemme elämää ja tekemisen meininkiä. No, emme me heitä pois vielä päästä - navetan katto vuotaa, kasarmilla alkaa sisäremontti ja alpakkavajakin vaatii vähän muutostöitä. Kilpaileva kahvila pysyy siis pihassamme.

Huomenna liitetään kunnan vesi Leivintuvalle. Oven edessä on nyt parimetrinen kaivanto. Laatoitustyöt wc:ssä alkavat maanantaina. Suunnittelimme tänään posliinimaalausta Teho-vessaamme, kun kymmeniä vuosia käytössä ollut pönttö ei lähde niin puhtaaksi kuin toivoimme. Lapset ainakin ilahtuvat, kun pöntössä uiskentelee kultakaloja!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kivenpyörittäjä Riku - korvaamaton apu!

 

15.5.2006 Maanantai
 

Kaivinkone oli paikalla koko päivän. Jäteveden pumppaamo kaivettiin maahan. Kuvassa systeemi näyttää vaatimattomalta, mutta luonnossa korkeutta on kolmisen metriä. Ja hintaa? Liikaa. Vaikuttaa siis siltä, että saamme piakkoin vettä kahvilalle!

Selvittelin Tiehallinnolta ja kunnasta lupaa laittaa pysyvä tienviitta Ilamontielle. Viiden puhelinsoiton jälkeen oikea henkilö löytyi, ja anomus on nyt sisällä. A-kyltteihin on tilattu tekstit, ja aukioloajat on nyt sitten päätetty. Kahvila on auki joka päivä klo 10-19.

Soitin terveystarkastajalle. He pääsevät tarkastuskäynnilleen 29.5. Rakennustarkastaja lupasi myös tulla käymään viimeisellä viikolla. Toivon mukaan heillä ei ole paljoakaan huomauttamista, sillä korjausaikaa ei jää juurikaan ennen ajateltua avaamisaikaa. 

Levittelin viikonloppuna vuoden mittaan haalittuja pöytiä ja tuoleja pieneen tupaamme, eikä niitä yllättäen ollutkaan niin runsaasti kuin olin kuvitellut. Kiersin aamulla kaikki tuntemani talonpoikaishuonekalujen myyjät, ja löysinkin muutaman hyvän pöydän sopivasti. Ahdistus alkoi taas hivenen hellittää. Nyt uskaltaa jo sanoa, että pienestä kaffelastani tulee aika.. (minkä sopivan sanan keksisinkään..) no, sellainen, missä itse mielelläni istuskelisin!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

12.5.2006 Perjantai


Kuistikin sai kattotiilet. Onnekseni Navetan varastoista löytyi piharakennuksen katolle samaa tiiltä, mitä jo pari vuotta sitten uusitussa Leivintuvan katossa oli. Kuistin kattoon niitä ei kuitenkaan ollut riittävästi, mutta - onni onnettomuudessa taas kerran - samaa tiiltä löytyi astetta pienempänä. Samoja pieniä kattotiiliä käytetään myös ns. takaovien lippoihin.

Kuisti alkaa muutenkin olla maalausta vaille. Navetan varastoista löytyi myös seinään kiinnitettävä kulmapenkki, jonka purimme Kangasalalta yhdestä purkutalosta. Ja taas iloinen yllätys; penkki sopi kuin tehtynä pienelle verannallemme. Lattiaan käytettiin vanhoja ladon lattialankkuja, jotka kyllästetään Sateenkaarivärien luonnonmukaisella puukyllästeellä. Näin vältyimme rumalta ja muutenkin ikävältä kestopuulta. 

Ilmapiiri työmaalla on luonnottoman hyvä. Jo parinkymmenen metrin päähän kuuluu tasainen hekotus, mikä vain yltyy, kun saavun paikalle. Pannareita ja pannukahvia odotellaan jo malttamattomana. Kaasua ei ole vielä liitetty, joten ei tule pannariakaan. Harmi.

10.5.2006
 

Piharakennuksen kattoa on saatu tehdä hyvällä säällä. Piha tosin muuten on kuin suuri rakennustarvikevarasto. Tiedän, tiedän.. pari päivää, ja kaikki on siivottu. Sen jälkeen pitäisi piha muuten saada kuntoon, eikä se tapahdu käden käänteessä. Pro Agrian maisemasuunnittelijaopiskelija alkaa tehdä pihasta suunnitelmaa. Kävimme ajatukseni läpi paikan päällä viime perjantaina, ja nyt sitten vain paperille. Apua tarvitsemme mukulakiveyksen pohjatöiden kanssa, ja tietenkin varsinaisen perinnekasvien istutussuunnitelman kansssa. Tosin, tämän kevään tavoitteena on saada ainoatsaan mukulakiveys tehtyä. Kasvit istutellaan vasta ensi vuonna.

Timo- Uuni on maalattu tumman turkoosiksi - tuli hieno. Seinät ja katot on imuroitu, ja muutama koristus on jo seinässä. Tänään kannoimme sisään koko kahvipurkkikokoelmani. Nyt vain hylly niille, niin tuntuu kodikkaammalta. Tuoleja meillä saattaa olla liian vähän, eikä niitä ihan helppo ole hetkessä haalia. Ongelmia siis tiedossa..

Mullikkavajana vielä..
Siirretty ja ovet paikallaan.
Kahvilan piharakennus uudenuutukaisena.

 

8.5.2006 Tiistai

Hups, viikko siitä, kun olen viimeksi päivittänyt tietoja! Tauko johtuu teknisistä seikoista - nettisivuston ylläpidossa on ollut jotain ongelmia, enkä yksinkertaisesti ole saanut päiväkirjaa auki. Nytkään en vielä saa lisättyä sivuille kuvia.

Mutta, projekti etenee silti! Tänään kaivonkone mylläsi koko päivän uuden tieluiskan kanssa. Ohi kulkevan Aulangontien viereen on rakennettu muutama vuosi sitten pyörätie, jolta saimme tielaitokselta luvan ottaa alas kahvilalle kaksi pyörätien levyistä luiskaa. Huomenna työ jatkuu.

Puhelinlaitos kävi tänään asentamassa puhelinlinjat maksupäätekoneelle ja kahdelle puhelimelle. Toisesta bakeliittisesta seinäpuhelimesta ei voi soittaa, mutta ääni on hurmaava ja puhelin on muutenkin kaunis (laittaisin oheen kyllä mielelläni myös kuvan!) - ja toinen on sitten toimiva kannettava (p. 03-6716 144). Kolmas on maksupäätteelle. Tuttu puhelinasentaja osaa ottaa huomioon myös asennuksen esteettisen puolen. Ja jälleen kerran rakentajamme yllätti! Kun aloimme pohtia johdon vetoa lankkulattian päällä tai sivussa, oli johto jo vedettykin valmiiksi!

Pihan puoleista kuistia alettiin tänään rakentaa. Lattia tehtiin vanhoista ladon lattialankuista, ja rakenteisiinkin käytetään vain vanhaa puuta.

Piharakennus on kattokorkeudessa. Harjakaisia työmaalla taidetaan odotella - no, yhdet jäätelöt saavat riittää. Jospa vaikka vallan tuutit tällä kertaa. Pakastin on päällä jo. Kannoimme tänään ensimmäisen pöydän sisään. Tästä se sitten lähtee tämä sisustaminen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2.5.2006 Tiistai

Onpa hauskaa, että pihalla on autoja taas! Miehet itse asiassa yllättivät tulemalla paikalle jo viime perjantaina. Olin tipahtaa tikapuilta, kun yksi miehistä tuli sisään kuminen vappunaamari päässään! Myös Kipinä oli perjantaina koko päivän töissä, ja kaivinkone tänään. Tekemisen meininkiä siis. Piharakennusta alettiin tänään kasata. Työ tuntuu nyt hitaalta, kun juuri alimmat hirret on vaihdettava - ja siis sovitettava paikoilleen.  Työ on hidasta, vaikka hirttä omista varastoista löytyykin. Onneksemme säät nyt suosivat. Sinin kanssa rapsuttelimme edelleen vuorilistoja, ja imuroimme seiniä sekä kattoa. Molemmilla naama oli kyllä työpäivän päätteeksi näkemisen arvoinen. Saimme myös kolmannen vahvistuksen, kun Tuija aloitti kesätyöt. 

Ison ikkunan karmista alapuu oli lahonnut. Sekin oli uusittava. Nyt kuitenkin saimme valoa sisään, kun suojamuovit otettiin pois. Huominenkin menee kyllä ikkunoiden kanssa. Kun vanhat rakennukset on tehty hitaasti ja työtä säästämättä, on selvää, ettei uudelleen tekeminenkään voi olla sen nopeampaa. Uusista työkaluista huolimatta.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

26.04.2006 Keskiviikko


Listojen raaputtelua, pintojen vahaamista, tiilipinnan harjaamista ja lattian putsaamista puukuitulevystä. Hidasta hommaa, mutta sitä pystymme onneksi tekemään itsekin. Nyt tosiaan alkaa tämä aikataulu vähän hirvittää. Miehet ovat tämän viikon toisella työmaalla, minkä tietenkin unohdin, vaikka tiesinkin siitä jo talvella. Kaivuutöitä ja putkien vetoja on tehty tälläkin viikolla.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

20.4.2006 Torstai

Pohjien tekoa; betoniauto kävi heti aamulla. Tavaraa tulee työmaalle kuormakaupalla. Ja minä kun jo luulin, että rautakaupan laskut loppuvat pikku hiljaa.. Aikaa kahvilan avaamiseen on enää reilu kuukausi - nyt alkaa jo hirvittää. Piha on yhtä mutavelliä, eikä kevättä näy vielä missään. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tämän ikkuna-aukon kohdalla on ovi alpakkakatoksesta keittiöön.

19.4.2006 Keskiviikko
 

Nyt tuntuu joka rintamalla tapahtuvan niin paljon, ettei ihan itsekään pysy perässä. Navetallakin alkaa kevät olla kuumimmillaan, mikä tietenkin hieman häiritsee ovilistojen rapsutusta kahvilassa. Päätimpurimme lähti parin viikon lomalle, ja siirsi sirkkelinsä pois sisätiloista, jee! Pääsimme pääsiäisenä vähän jo siivoilemaan sekä ulkoa että sisältä. Se tuntuu aina niin juhlalliselta. 

Ennen pääsiäistä miehet kävivät naureskellen purkamassa pikkuriikkisen hirsitönöni, mutta - yllätysyllätys - ainoastaan kolme huonoa hirttä harmaassa tikkukasassa loppujen lopuksi oli! Aika lohduttomalta se oheisissa kuvissa kyllä näyttää..

Eilen kunnan maanmittausteknikko tarkistusmittasi kehikon paikkaa, ja antoi lopuksi luvan siirtää sitä pari metriä tielle päin. Olimme laskeneet talvella metrejä hieman pieleen, emmekä olleeet huomioineet pihan kaikkia hienoja koivuja. Nyt saimme taas yhden puun pelastettua moottorisahalta. 

10.4.2006 Maanantai
 

Sähkömies tuli tänään töihin. Olin työnjohtajan mukaan liian kiltti, kun en enempää vaatinut soveltamaan vanhojen valaisinten ym. kanssa. Olen tässä kyllä oppinut toisaalta, ettei sähköasioiden kanssa kannata kauheasti leikkiä - kolme tulipaloa lähipiirissä viimeisten kolmen vuoden aikana riittää. Yksi niistä Navetalla. Sitä paitsi sähkäreiden kanssa kannattaa pysyä väleissä, sillä hyvistä kipinöistä (?) on aina pulaa. Piilotimme osan sähköjohdoista välikaton yläpuolelle, ja kaikki kytkimet tulevat siivouskaapin seinään. Sen verran myönnytystä nykyajalle, että sytytämme valot kaikki samasta paikasta. Työntekijöiden sisäänkäynti tulee keittiön ovesta, ja siivouskomero on heti ulko-oven edessä. Ulkovalot tulevat himmentimelle.

Tällä viikolla pitäisi sisätyöt olla tehty, ja huomenna haetaan pienempi kehikko turvaan läheiseltä maatilalta. Maat sulavat, eikä ihan löysälle pellolle kannata mennä traktorilla.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

6.4.2006 Torstai
 

Keittiön lattiaan on laitettu klinkkerit! Saumaus on huomenna, mutta jo nyt se näyttää OIKEIN hienolta! Työnjohtajamme, joka on myös erittäin huolellinen laatoittaja, kielteli kehumasta keskeneräistä työtä, mutta pakkohan silloin on kehua, kun siltä tuntuu. Boordilaattoja jäi uupumaan noin kymmenisen kappaletta, mutta ne voidaan hyvin maalata paikan päällä. Soittelin klinkkerien toimittajalle, ja kyselin niiden suojauksesta, mutta kuulemma ei tarvitse laittaa mitään. Niille (harvoin) myytävä suoja-aine antaa myös kiiltoa, mitä emme halua. Kulukoot rauhassa.

Kuljetin 60 kg painavaa hienoa kassakonettamme paikasta toiseen, kun kukaan ei tunnu osaavan tehdä sille mitään. Panen viimeisen toivoni kellonkorjaajaan, joka on myös muista nippeleistä kiinnostunut. Hain kahvilalle myös maksupäätteen.

Kaikki työntekijät ovat nyt valmiina. Tänään kävi vielä yksi tyttö haastattelussa, joten eiköhän se tästä ala rullata. Hankalaa, kun ei yhtään tiedä, kuinka suosituksi kahvila tulee. Aukioloajatkin ovat vielä vähän epäselvät. Ajattelimme aluksi elää vähän tuntosarvien mukaan. 

Soitin Hämeen Tiepiirille, ja kysyin lupaa jatkaa kunnan tieliittymää niin, että saisimme jouhean kulun pyörille ja kävelijöille suoraan Aulangontieltä. Tarkastaja tulee käymään paikan päällä, mutta tuntui siltä, ettei asia ole ongelma. Tämä etu tässä maalla asumisessa kyllä on, että asiat yleensä tuntuvat sujuvan helposti. Itse en ainakaan ole kohdannut tämänkään projektin tiimoilla minkäänlaista poikkiteloisuutta. Illalla soitti läheinen hevostilallinen kysyäkseen, haluaisinko kahvilan pihaan hyvää hiekkapitoista täytemaata ilmaiseksi, kun sitä ajetaan läheiseltä rakennustyömaalta. Tottakai otamme vastaan - tarvitsemme sitä myös edellä mainittuun liittymään! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

4.4.2006 Tiistai
 

Piippua korjataan näkyviltä osin. Piipun sisäkaluja on hankalampi korjata, joten helpoimmalla päästiin ujuttamalla piippuun uusi hormiputki. Timo-Uuni toimii nyt (muurari vihjaili jotain sauhupullosta.. otanko ymmärtääkseni vai en..)!  Meille jäi peltikuorien maalaus ja uuninsuuluukkujen putsaus, mutta senhän osaamme.

Samoilla telineillä katoille on vaihdettu otsalaudat ja laitettu rännit - vanhoja Navetalta, tottakai. Ensi viikon aikana on kahvilan sisätyöt tehty. Meillä on kaiken kaikkiaan reilu kuukausi aikaa nypertää listojen maalausten, huonekalujen jne. kanssa. Täytyyhän meidän myös rauhassa saada testata uutta uuniakin. Itse asiassa sisätyöt taisivat valmistua siksikin nopeasti, että pannaria ei tule ennenkuin oma uuni on käytössä!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2.4.2006 Sunnuntai
 

Monen mutkan jälkeen kahvilan kello tikittää. Löysin jo reilu vuosi sitten vanhan seinäkellon, jonka koneisto oli täynnä heinää ja heiluri (jota kuvassa ei nyt näy) oli poikki. Vein kellon korjattavaksi taitavaksi tunnetulle vanhojen kellojen korjaajalle, joka muutama kuukausi sitten suruksemme poistui seurastamme. Tietämättäni tämän taiturin leski oli toimittanut kellon eteenpäin - ja nyt yllätyksekseni kello tikittää kumeasti väliaikaisen kellosairaalan seinällä. Toivon, että siitä kehkeytyy monelle kahvilan asiakkaalle tärkeä, rauhoittava ääni.

Keittiön kaappeja ja hyllyjä on soviteltu vanhoista tiskikaapeista. Samoin olemme joutuneet katkaisemaan yhden komeron oven saadaksemme materiaalia keittiön alakaapin oveen. Ehdimme maalata jo yhden valurautaisen altaan keittiön lakisääteiseksi käsienpesualtaaksi, mutta nyt jo harmittelen työtä. Olisi niin mukavaa, jos kaikki olisi ns. sopivan kulahtanutta. Tosin, emalimaalin löytämisessä oli kova työ.

Rakennustarkastaja kävi keskiviikkona, ja oli hyvin myötämielinen kaikille ideoillemme. Koska ovet ovat ajalle tyypillisen matalia, ehdotti hän, että oven päälle kirjoitettaisiin "Nöyrtykää kahvikupin edessä". Ihan hyvä idea! Saimme siirtää invasisäänkäynnin tien puolelle, mikä on tarkastajan mukaan siinäkin mielessä hyvä idea, että kun tiskin edessä on paljon ihmisiä (?), ei pyörätuolilla kuitenkaan mahtuisi kunnolla sisään. Ihanaa optimismia!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

28.3. Tiistai
 

Huumori työmaalla kukkii! Miehet kiusaavat minua päivittäin leipälautojen hiomisella ja muovijohdoilla. Ikäänkuin uusi ja kiiltävä lämminvesivaraaja ei olisi tarpeeksi! Onneksi se jää siivouskaappiin piiloon. Jokainen uusi esiin tuleva asia tuntuu aiheuttavan pieniä sydämentykytyksiä; olin ensin onnellinen ravintolakäyttöön tarkoitetusta käytetystä astianpesukoneesta - ja kappas, yhtäkkiä selvisikin, että se käyttää enemmän lämmintä vettä kuin 100 l varaaja pystyy lämmittämään. Ja, seuraava 300 l varaaja seisoo jaloillaan, eli mihin ihmeeseen se mahtuisi? No, seuraava soitto pelasti taas - kone ottaa 10 l kuumaa vettä vain ensimmäisellä täyttökerrallaan, muilla pesukerroilla tarve on pienempi.

Ja kassakone - nyt vain yksi lukoista on saatu lukkoliikkeessä toimimaan. Kävin kassakonekaupassa (?) tilaamassa maksupäätettä, ja samalla yritin selvittää heidän tietämystään vanhoista koneista. Taidan viedä koneen sinne - saavathan näyttää, mihin pystyvät!

Esiliinojen kangas oli tullut ompelijalle. Olipas vihreää - tulee mieleen kesä ja juuri leikattu ruoho. Vein hänelle kolme erikokoista kahvipannua pannumyssyjen suunnittelua varten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

27.3. Maanantai

 

Keväinen aurinko paistaa, ja kahvilalla on siirrytty osin ulkotöihin! Navetan valikoimista poimittiin räystäitä ja rännejä sekä otsalautaa - taitavat tippuvat räystäät tahdittaa töitä.

Aamulla tuli Saarenmaalla lomaillut klinkkerimaalarini käymään. Punainen väri laatassa on hieman liian punainen, vaikka väri on sekoitettu tekniikan avulla. Nii-in, kokenut silmä ei olisi samalla tavoin heittänyt. Luotan siihen, että laatta ajan myötä kerää likaa, ja punainen väri siitä tummenee. Boordilaatat on vielä tekemättä, mutta eiköhän ne tästä nyt lähde valmistumaan.

Kahvipannut tulivat - hienoja! Yhdelle annokselle (kaksi kuppia) tarkoitettu 0,5 litran pannu näyttää ihan lasten leikkipannulta. Nyt saan vietyä pannut ompelijalle pannumyssyjen tekoa varten. Logon aplikoija on löytynyt myös tutun ompelijan kautta. Entinen aplikoija, joka teki Navetan essut, on lähtenyt opiskelemaan toiselle puolelle Suomea. Toivottavasti tämä on yhtä hyvä.

Tilasin Leivintuvan seinälle mustapohjaisen emalikyltin ja talonumeron. Olemme ajatelleet pitää kahvilaa kesäisin auki klo 11-18. Merkiksi aukiolosta nostamme seinätelineeseen vanhan kahvipannun. Onkohan ajatus liian naivi? 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.3. Torstai
 

Olen yrittänyt saada terveystarkastajaa kiinni, että kuulisimme, saako pystyhirren jättää näkyviin keittiössä. Epäilen, että vastaus on kieltävä.  

Rakennustarkastaja lupasi tulla ensi keskiviikkona käymään. Tarvitsisimme invasisäänkäynnin oveksi 100 cm leveän vanhan lasioven, mutta sellaista ei löydy mistään. Nyt paikalla on 95 cm leveä alkuperäinen hieno ovi. Toiselle puolelle kahvilaa saisimme kyllä sovitettua leveämmän oven, mutta koska oven kuuluisi olla samalla puolella kuin piirustuksissa, on parasta pyytää tarkastaja itse paikalle.

Myös lvi-suunnittelijaa on hätyytelty tänään. Vastaava mestarimme ihmetteli korvaavan ilman sisäänottoaukkojen runsasta määrää (8 kpl), mutta kuulemma määrä pitää paikkansa, kun kyseessä on julkinen tila. Räppänöitä Navetalta vaan sinne tänne. Katolle pitää piilottaa poistoilmaa varten pikkuriikkinen kone..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

22.3. Keskiviikko

Myyntitiskistä tulee todella hieno! Kassakone painaa hyvinkin 40 kg - sille olemme tehneet tiskiin ihan oman paikan. Tiskiin tulee sivulle roskis, ja piiloon kannen alle jäätelöarkku. Kanteen käytetään vanhaa leivännostatuslautaa, ja etureunaan vanhaa vihertävää helmiponttipaneelia. Olen onnellinen.

Laattoja maalaava setäni on viikon matkalla Saarenmaalla, ja valu alkaa pikku hiljaa kuivua. Ups! Taitaa tulla minusta johtuva viivytys. Lattian kosteutta mitataan päivittäin.

Olen tilannut Opalta erikokoisia kahvipannuja. Nyt siis on päätetty lopullisesti, että kahvilaan tulee pannukahvi. Yhden pannun hinnalla saisi kunnon kahvinkeittimen! Viikonloppuna opettelimme kokkiystäväni kanssa keittämään pannukahvia; sekoittelimme Presidenttiä ja Saludoa eri suhteissa. Kyseisessä suhteessa on kuulemma joku taika. Opimme myös, että pannun on oltava oikean kokoinen suhteessa vesimäärään. Veden on oltava yli nokan - jostain syystä.

Byggfabrikenilta tuli lisää hienoa kangasjohtoa. Ajattelin aluksi laittaa vain näkyvät johdot kangasjohdolla, mutta koska johto on niin hienoa ja kahvilasta tulee niin, niin ainutkertainen, ei rakentamisessa saa fuskata missään.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.3. Tiistai


Kassakone löytyi, ja kohtuullisella hinnalla! Kone on nyt lukkoliikkeessä, koska kassalippaan avainta ei ollut paketissa mukana. Kone on juuri niin rähjäinen ja klommoinen kuin olin ajatellutkin!

Ravintolakäyttöön tarkoitettu käytetty astianpesukone tuli eilen, ja pienellä etsinnällä löytyi siihen sopivia pesuaineitakin. Jääkaappi on huollettu, ja freonit cvaihdettu. Sekin on hieman käytetty. Koska kahvilan rakentaminen jo sinänsä on iso investointi, olen yrittänyt säästää siellä, missä mahdollista. Ainoa huono puoli tällaisessa säästämisessä on oman työn määrä, mikä on suhteessa aina suurempi, mitä edullisemmalla löytöjä tekee.

Servetit on nyt tilattu Leivintuvan omalla logolla, joka sekin on teettänyt pientä työtä ja vaivaa. Logo on omaa designia, mutta koska painojen ohjelmat eivät ole ihan kotikutoisia, on tarvittu kehittyneempää tietojenkäsittelyn oppia saattaamaan logo oikeaan muotoon.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


16.3. Torstai


Ingmanin arkkupakastin tuli tänään. Kirvesmiehemme ehtivät jo kyselläkin sen perään. Tarjoilutiski (tai mikä lie) olisi nyt ajankohtainen, kun muut sisätyöt keittiötä lukuun ottamatta alkavat olla valmiit. Keittiön betonivalu saa vielä rauhassa kuivua. Laitoin eilisen Hämeen Sanomiin ostoilmoituksen ikääntyneestä kassakoneesta, ja sain kolme soittoa. Huomenna käyn katsomassa yhtä, joka on lähinnä Hämeenlinnaa. Toivottavasti se on sopiva meille. 

Suunnittelimme tänään pihalle tulevan kehikon hakua. Ennen lumien sulamista se on haettava, koska sitten ei vähään aikaan pellolle pääse traktorilla. Ensi viikolla sitten.

Haluaisin pikku hiljaa rakentaa kahvilan pihaan vanhojen perinnekasvien näyttelyn. Kasvien juureen voisi piilottaa pienet nimilaput, ja näin viedä eteenpäin niiden tuntemusta. Olen sopinut paikallisen taimitarhan kanssa kasvien myynnistä pihallamme. Heidän mielestään se oli loistava idea. Otin yhteyttä myös Kiipulan ammattioppilaitoksen puutarhapuolelle, mutta heillä ei ollut tarvetta tällaiselle lopputyölle; perinnekasvien pihasuunnitelmalle. Ehkä kannattaisi kysellä Lepaalta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


14.3. Maanantai

 

Hain nyt ensimmäiset laatat! Hienoja. Reunoihin tarkoitetut 15x15 laatat tulivat myös liikkeeseen. Niiden toiseen laitaaan maalataan boordi, jonka valitsimme yhdessä koristemaalarini kanssa! Olen tyytyväinen. Onneksi laattoja tulee myös wc:hen, että asiakkaatkin voivat niitä ihailla rauhassa!

Putkimiehemme pyöritteli vanhoja hanojamme epätoivoisen näköisenä. Minä seisoin yhtä epätoivoisena vieressä hiljaa.. "Jaa-a, kyllä näistä varmaan hanat saadaan.." Täytyy pysyä väleissä. Jos lähtisin nyt kouluttautumaan uudelleen, opiskelisin putkimieheksi! Hyviä ja nopeasti paikalle rientäviä putkimiehiä ei löydä edes kiviä kääntämällä. Meillä on ollut onnea.

Työmaalla ovet on nyt nostettu. Ulko-oven sisäpuolelle rakennamme toisen oven talven pakkasia varten. Toteutamme sen samalla tavoin kuin talossa jo ennestäänkin oli tehty; sisäpuolelle rakennetaan ulkoneva kotelo. Haasteellisia nämä nykyajan vaatimukset.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

9.3.2006 Torstai

 

Lattialämmitysputket keittiöön on laitettu paikoilleen. Tänään tuli betoniauto - nyt vain odotellaan lattian kuivumista. Ikkunoiden ympärille laitetaan vuorilautoja ja muuta pientä väkerrellään. Byggfabrikenin tavarat tulivat eilen; nyt on hienoa kangasjohtoa lamppuja varten! Posliinikytkimet ovatkin upotettavia - yllätysyllätys - mutta kyllä ne jonkun verran hirren sisään saa piilotettua.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

7.3.2006 Tiistai
 

Sinne ne vaan hävisivät Navetan vanhat lattiakaivot muoviputkien joukkoon! Keittiön lattian alle on nyt vedetty eristeet ja putket. Lattia voidaan nyt valaa odottelemaan klinkkereitä. Osa klinkkereistä on vielä Italiasta matkalla, mutta 250 on jo maalattukin! Täytyy sanoa, että vähän jännittää mennä katsomaan niitä perjantaina. Putkimies tulee vielä huomenna jatkamaan yläpuolisten vetojen kanssa.

Tiskikonetta ei ole vieläkään, mutta muut hankinnat alkavat olla valmiina. Olen jo pari vuotta haalinut kaikenlaista aiheeseen liittyvää rekvisiittaa navetan vintille pressujen alle. En itse asiassa oikein edes muista, mitä siellä on. Kävin tänään nostelemassa pressun kulmaa, mutta antaa niiden vain rauhassa vielä odotella..

Oviaukkoja on nostettu lattian tasolle. Keittiön ja tuvan väliin joudutaan tekemään porras,  mutta se ei vaivaa kuin meitä työntekijöitä. Kävimme kirvesmiehen kanssa läpi siivouskomeron mittoja. Tilaa on niukasti, mutta onneksi meidän rakentajamme uskaltavat reippaasti ehdotella eri ratkaisuja - laitamme oven kulmittain! Silloin porras ei määrää oven kätisyyttä, ja siivouskomerosta tulee mahdollisimman tilava. Loistavaa! Näistä pienistä keksinnöistä tulee hyvä mieli koko päiväksi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

3.3.2006 Perjantai


Rakennuslupa tuli tänään. Tai, en malttanut odottaa ensi viikon postia, vaan soitin kunnan rakennusvalvontavirastoon, jossa tunnuttiin olevan päätöksestä vähintään yhtä ilahtuneita kuin itsekin olin. Nyt voi huokaista helpoituksesta ainakin siltä osin.

Helmiponttia kiinnitetään nyt pikkukamarin seinään. Kun menin aamulla käymään työmaalla, en edes huomannut, että jotain uutta oli tehty. Niin hyvin vanha paneeli sopi tummaan pystyhirsiseinään. On mukavaa, kun oma visio realisoituu - ja vielä niin, että voi itse olla tyytyväinen.

Tilasin Ingmanilta tänään arkkupakastimen jäätelöille. Valikoimaa tulee olemaan vähän, mutta jotain kuitenkin. Ingmanilta on tulossa uusi eskimopuikko, joka "viestii nostalgisia mielikuvia". Sitä siis. Samoin pannukakun päälle yhtenä täytevaihtoehtona tulee vaniljajäätelöä, sitä kunnollista pilkullista.

Eilen vietimme koko päivän Ikeassa. Tilasimme kaasuliesi/kiertoilmauunin, joka on leveydeltään 90 cm. Siinä paistuu muutama pannukakku. Joitakin kippoja ja kuppeja, sekä aterimia osasimme myös jo nyt päättää.

Klinkkereiden maalari soitteli, ja kertoi, että työ edistyy. Olin kuulemma kuulostanut aiemmin vähän huolestuneelta ja epäilevältä. Pitää ensi viikolla käydä katsomassa!

1.3.2006 Keskiviikko


Maaliskuu alkoi, ja rakennusaikaa on kolme kuukautta. Pyrimme siihen, että sisätilat olisivat valmiit vappuun mennessä. Näin saamme kuukauden aikaa rakentaa varsinaisesta kahvilasta mieleisemme. Jos jotain oleellista puuttuu, ehdimme vielä metsästämään. Huomenna lähdemme Ikeaan uuniostoksille. Jääkaappi jo on, samoin iso posliinilavuaari. Hanan keittiöön tilasin uutena, saman italialaisen kuin omassa kodissamme on ollut nyt seitsemän vuotta. Yksiotehanoja on hankala löytää vanhan mallisina, ja keittiössä on ihan ehdotonta, että hana on avattavissa jauhoisillakin käsillä nopeasti. Oma hanamme on harjattua terästä.

Sain tänään ilahduttavan puhelun; ensimmäiset eläkeläisryhmät tulevat heti kesäkuun alussa tutustumaan alpakoihimme - ja kahvittelemaan uuteen kahvilaamme! Toivokaamme, että kelit ovat suotuisat, sillä 55 asiakasta emme mitenkään mahduta sisälle pieneen tupaamme. No, voihan puolet joukosta olla katsastamassa Navettaa ja alpakoita, ja puolet kahvitella. Ja sitten toisin päin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


28.2.2006 Tiistai
 

Hygieniaosaamistesti suoritettu; nyt Fanny ja minä kelpaamme kahvilaan emänniksi.
Yllättävän kiperiä kysymyksiä kokeessa olikin. Rakennustyömaa edistyy nopeammin nyt, kun ulkona on yli 20 astetta pakkasta. Olen saanut sisätöihin yhteensä kolme miestä. Pikkukamarin lattiakin valmistui tänään. Seuraavaksi nostamme ovia niin, että niiden oikeat mittasuhteet säilyvät, mutta niistä mahtuu vielä sisäänkin. Lattia nousi kaiken kaikkiaan 10 cm alkuperäisestä. Taas yksi koetinkivi rakentajille - uutta puuta ei saa näkyä missään! Taitaa olla paras paistaa taas pannaria huomenna.. Kaikki reseptit on nyt kokeiltu, ja kaksi suosikkia joukosta löytyi. Kummassakaan ei ole sokeria itse taikinassa. Voimme siis myöhemmin kehitellä pannariin myös suolaisen täytteen.

Koska rakentamisen täytyy olla aina myös hauskaa, täytyy jokainen yksityiskohta saada miettiä omana projektinaan. Minun ainakin. Koska en suin surminkaan halua koskaan tehdä mitään asiaa helposti (tai ainakaan kalliisti), kehittelin keittiö- ja wc-tilojen lattiaksi lasittamattoman klinkkerin, joka maalataan käsin shabluunan avulla kahdella eri värillä. Klinkkereitä on kahta kokoa ja kahta väriä; likaista luonnonvalkoista ja tummanpunaista - 10x10 ja 15x15. Jotta laatoituksen hoitava vastaava mestarimme ei pääsisi liian helpolla, on keskelle tulevat pienemmät laatat tarkoitus laittaa limittäin vinoon. Kodinkoneiden reunaa myötäilemään maalataan boordi. Odottelen aikaa, jolloin voisin nätisti kertoa ideani tekijälle.. Klinkkereitä maalaamaan olen puhunut eläkkeellä olevan Tikkurilan maaliasiantuntijan. Mieleltään ystäväni on kyllä täysi käsityöläinen. Etua on maalien tuntemisestakin, sillä Betolux ei kuulemma käynyt, vaan markkinoille on tullut uusi parvekkeille ja terasseille tarkoitettu epoksimaali. Sen pitäisi kestää myös ahkeraa vedellä lotraamistakin.

Wc:hen on tulossa vanha Teho-vessa. Sampolla putsaamalla siitä on saatu puhdas ja kiiltävä. Säiliö ja sen putki on hiottu ylimääräisistä maalirippeistä ja maalattu harmaaksi - hieno tuli siitäkin. Lavuaarikaapiksi löysimme vanhan helmiponttipaneelista tehdyn allaskaapin, jonka sinkkikannessa oli valmiina pienen lavuaarin paikka. Pienen myönnytyksen uudelle tein, kun aukkoon kerran löytyi juuri sopivan kokoinen Idon allas paikallisesta Starkista. Ehkä on mukava,  jos saniteettitiloissa on jotain uuttakin. Mutta hana tulee olemaan vanha!  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

24.2.2006 Perjantai

Tuvan lattia on valmis. Simpeleeltä haettu lattia oli tapitettu, mutta me kiinnitimme sen vanhoilla suoristetuilla purkunauloilla. Hauskana kuriositeettina saimme hyödynnettyä vanhan lattian mukana tulleen luukun lattialämmityksen tarkastusluukuksi. Mukavaa, että rakentajat ovat hengessä mukana miettimässä vanhan hengen mukaisia ratkaisuja!

Suunnittelutarveratakaisu tuli postissa, ensi viikolla rakennuslupa on rakennuslautakunnan käsittelyssä. Kävin terveysviranomaisten luona viemässä ensimmäisen nipun tarvittavia asiakirjoja. Kuka olisi uskonut, millaisen määrän paperityötä pienenpieni kahvila tarvitsee. Omavalvontasuunnitelma on vielä tekemättä; kysymyksiä on noin viitisenkymmentä, joten jokunen hetki siihenkin menee.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


23.2.2006 Torstai
 

Nyt kunnostetaan ikkunoita. Joissakin ikkunoissa on ollut viime aikoina läpinäkyvät kovamuovit, kun ikkunalasia ei ole jaksettu vaihtaa. Nytkin teemme ns. kevyen korjauksen uusimalla puhalletut lasit ja laittamalla uudet kitit. Tässä remontissa täytyy olla varovainen, ettei mistään pinnasta tulee liian uutta. Kahvilassa on säilyttävä sille ominainen rähjäromantiikka. Kun rakennusta ei kunnosteta jatkuvaan asumiskäyttöön, on mahdollista vähän vapaammin toteuttaa itseään.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.2.2006 Tiistai

 

Pannareita, pannareita.. Nyt keksin, miksi leivonnaista sanotaan pannukakuksi! Ja miksi sanalla pannukakku on yleisesti tunnettu maineensa. Lisää pannukakun filosofiasta selviää tässä varmasti vuosien myötä.

Saimme eilen ravintolakeittiötasoisen käytetyn kiertoilmauunin; kokoa laitoksella on 90x87. Ihmettelen vain, mihin keittiössä (pinta-ala 8,3 m2) sijoitamme siivouskomeron, ison posliinialtaan, astianpesukoneen, jääkaapin, työtasoa jne. Kovan etsintätyön tuloksena löysin käytetyn päältä liukuovilla avattavan pakastinarkun jäätelöille. Paneloimme sen helmipontilla piiloon, ja päällisen hyödynnämme tiskiksi. Näin pakastinta ei tarvitse mahduttaa pieneen keittiöön. Kassakonetta sen päälle vielä etsiskelen. Kyllä tämä etsintä työstä käy. Mukavasta työstä. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.2.2006 Maanantai

 

Lattialämmitykaapelit on asennettu paikoilleen. Kävimme pientä kädenvääntöä rakentajien kanssa hienoista lankuistani. Tuvan lattia nousee hieman liikaa, kun lankkujen paksuus saattaa olla melkein 7 cm. Onneksi huoneessa on reilusti korkeutta. Lattia on tapitettu, joten rakoiluun on lattialämmityksen kanssa varauduttava.

Kunnostamme liikuttavan Timo Uunin tuvan lämmittäjäksi. Sisustuksesta ei ole tarkoitus tehdä liian pirttiä, eikä liian hienoa. Timo on juuri sopivan ujo tarkoitukseemme. Komeassa kuusihormisessa piipussamme on halkeamia. Helpoimmalla pääsemme, kun ujutamme piippuun peltihormin. Piipun yläpäässä on myös korjattavaa, mutta se jää keväämmälle.

Vein kuntaan viimeisen tarvittavan lausunnon lupahakemusta varten. Kahvila tulee olemaan Aulangontiellä, mutta parkki on aikomus rakentaa risteykseen, josta lähtee Ilamontie. Kyseinen tie on yksityistie, jonka puheenjohtajan oli kirjoitettava lupahakemusta puoltava lausunto. Allekirjoituksen hakumatka kesti tunnin, kun sain samalla vinkkejä myös pannukahvin valmistukseen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nämä ulko-ovet säästetään. Pieni pintapuhdistus riittää - ei uutta maalia mihinkään.
Tässä on uuden myyntiskin paikka.
Tämä oviaukko jää keittön ja myyntitiskihuoneen väliin, eikä sitä tarvitse sulkea. Oven voi myydä Navetalla;)

19.2.2006 Sunnuntai

Navetan aukiolopäivä. Viikkoon täytyy olla oikein tyytyväinen. Maanantaina kahvilaan aletaan asentaa jo lattialankkuja. Nyt varaamistani vanhoista lattialankuista täytyy ilmeisesti vielä vähän keskustella kirvesmiesten kanssa. Lattiat on veistetty vasojen päälle alkuperäiseen paikkaansa, mistä johtuen lankuilla on paksuutta vaihtelevasti. Nyt, kun asensimme lattian alle lämmityskaapelit, tulisi lankkujen olla tasapaksuisia.

Perjantaina löysin hienon Teho-vessan ja vanhan sinkkikantisen allaskaapin, jossa oli mukavan kulahtanut helmiponttipanelointi. Vanhoja kahvipurkkeja on nyt liki kolmekymmentä - kaikki erilaisia. Pihakalusteetkin alkavat jo hahmottua. Sain lainaksi vanhan puutarhatuolin, jonka mallin mukaan voimme valmistaa omat tuolimme vanhasta puusta. Toivottavasti onnistuvat, niin voimme tehdä niitä myytäväksikin. 

Otin perjantaina yhteyttä Kiipulan puutarhapuolelle. Olisi mukavaa, jos joku opiskelija tekisi pihaan vanhoja perinnekasveja käyttäen pihasuunnitelman. Meillä on varastossa vanhoja sokkelikiviä pengerrykseen, ja pyöreitä harmaita mukulakiviä saa lähistöltä. Haluaisin pihasta rauhallisen keitaan, jossa kiire unohtuu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15.2.2006 Keskiviikko

 

Tänään vietin koko päivän etsimällä kahvilaan aarteita. Niitä kyllä löytyikin - hienot Fazerin lasikuugelit ja rekvisiitaksi noin kaksikymmentä vanhaa peltistä kahvipurkkia. Pavuille löysin lasisen seinäannostelijan. Siis, kaikkea kivaa ja tarpeetonta, mutta ei juuri mitään, mitä olin etsimässä.. Vanha rehjuinen kassakone pitäisi löytää ennen kahvilan avaamista! 

Pannukakkukokeilut jatkuvat. Tänään löysin itse mielestäni tähän asti parhaimman ohjeen, mutta samaa mieltä eivät olleet rakentajat. Maanantain pannari on edelleen yliveto - siinä olikin kermaa ja rasvaa puolet raaka-aineista. Illalla tein vielä kertaalleen aamuisen kokeilun, ja edelleen se maistui yhtä hyvältä. Uskoni koko pannari-ideaan vahvistuu. Pannukahvi pitäisi vielä oppia keittämään. Siinäkin useat naispuoliset iäkkäämmät ystäväni ovat olleet suureksi avuksi. Tosin, monenmoisia niksejä tuntuu ilmassa leijuvan, ja jokaisella vielä omansa. Olen luottavainen molempien tuotteitteni suhteen. 

Työmaallakin tapahtui. Tuvan betonilattian päälle sovitellaan eristeitä ennen lattialämmityskaapeleiden asentamista. Koska olemme aikeissa pitää kahvilaa auki myös talvisunnuntaisin, on lattialämmitys ihan ehdoton. Kirvesmiehen ilme pysyi yhtä vakaana, vaikka ilmoitinkin, ettei lattialistoja saa laittaa. Olen joskus kuullut, että hyvän kirvesmiehen tunnistaa siitä, ettei listoilla tarvitse peittää tekovirheitä. No, listathan ovat monesti huoneen kaunistus, mutta tähän vanhaan talousrakennukseen ne eivät oikein sovi.

Tilasin Ruotsista posliiniset pintakytkimet ja kolmenapaista ruskeaa kangasjohtoa. Kumpaakaan ei saa Rakennusapteekista, mistä kyllä olen muuta tarpeellista hankkinut. Olen aikaisemmin maalannut silitysraudan johtoa ruskealla tekstiilimaalilla, mutta viidessäkymmenessä metrissä on kuitenkin vähän liikaa maalattavaa. 

 Iltapuhteeksi piirsimme mieheni kanssa vielä kolmiuloitteisen kuvan lähinnä kahvilan keittiöstä. Siis mies piirsi, ja minä annoin mittoja. Huomenna saapuva putkimies tarvitsee lopulliset vesipisteiden paikat, eivätkä ne vielä olleet oikein täsmentyneet. Eri elementtien sijoittelua ohjaava tekijä keittiössä on iso posliininen allas, jonka on ehdottomasti oltava ikkunan alla. Siihen ei muuten tunnu löytyvät hyvää hanaa mistään. Muihin vesipisteisiin saamme hanat Navetan valikoimista, mutta keittiön hanassa olisi hyvä olla sekoittaja. Eli luovutettava on, ja ostettava uusi oikeasta kaupasta.

Myös terveysviranomaiset tarvitsevat kuvan oletettavasta asiakaspaikkamäärästä. Lykkäsimme kuvaan 36 tuolia, mutta koska tuolit, penkit ja pöydät tulevat kaikki olemaan erilaisia, ei niitä varmasti ihan noin paljoa tupaan mahdu. Pihalle tietenkin sitten saamme tarvittavasti lisää paikkoja. 

Olen koko opiskeluajan työskennellyt Café Engelissä vastapäätä yliopiston vanhaa päärakennusta ja omaa taidehistorian laitostani. Kaiken kaikkiaan työvuosia kertyi kahdeksan, josta kuusi toimin esimiehenä. Kokemusta alalta siis on, ja silti on mentävä suorittamaan hygieniatesti! Apua, jos läpi ei noin vain pääsekään.. noloa. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13.2.2006 Maanantai

 

Tänään alkoi Metsänkylän Navetan yhteyteen suunnitellun Kahvila Leivintuvan rakentaminen toden teolla. Tuntui mukavalta ajaa rakennuksen ohi aamulla, kun tuvan ikkunasta loisti valo. Joku on kotona! Tavallaan teemme vasta kevyitä muutostöitä, koska pysyttelemme rakennuksen sisäpuolella. Suunnittelutarveratkaisuhakemus on kunnan valtuuston käsittelyssä vasta tänään, mutta olemme luottavaisia! Jollei rakennuslupaa tule, ei työmme mene hukkaan! Voimmehan aina tehdä yhden uuden saunan!

Keittiön betonilattian piikkaaja tuli hoitamaan oman osansa työsarasta. Lattia oli piikattava, koska putkivedot tulevat juuri keittiöön. Muuten lattia olisi noussut liian korkeaksi. Kattokorkeutta rakennuksessa kyllä riittää, mutta lattioiden on kuitenkin hyvä olla samassa tasossa. Kaikkien lattioiden alle tulee myös lämmityskaapelit talvisunnuntaisia aukioloja varten. Muissakin huoneissa on betonilattiat, mutta niitä emme ala poistamaan.

Olimme varanneet tyhjennysauton välikaton yläpuolisen tilan siivoamista varten. Katolla olikin yllätykseksi vain kutteria, joka saa jäädä paikoilleen. Puhallusvilla-auto tulee huomenna lisäämään katolle eristeitä. Piipun ympärille on asennettu palovillat.

Rakentamisen aloittamisen lisäksi alkoi myös armoton pannukakkujen maistelu. Olen luvannut rakennusmiehille paistaa jokaikinen aamu erilaisen pannukakun. Miesten velvollisuus on antaa mielipiteensä eri resepteistä, joita olen netistä kaivanut yhteensä 28 kappaletta! Lisäksi tulee vielä sukulaisten, ystävien, tuttavien ja naapureiden "maailman parhaat pannarireseptit". Täytyy toivoa, ettei tämä palvelu hidasta työntekoa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hämeen Sanomat uutisoi kahvilasta 14.2.2006.
Uuni purettu!

 

 

12.11.2005

Koko projekti on alkanut hitaasti, liian hitaasti. On vaikea tietää, missä vaiheessa eri asiat pitäisi käynnistää. Rakennuslupakuvia on alettu piirtää kuukausi sitten. Kahvilan oheen on tarkoitus siirtää oma kehikko wc:tä ja alpakkasuojaa varten. Kehikkoa ei tuntunut löytyvän mistään. Kiersin pari viikkoa katsastamassa kaksikymmentä erilaista pientä hirsikehikkoa; paikalleen lahoavia, epäilyttäviä, kalliita jne. Lopulta löysin Hämeen Sanomien ilmoituksen tuloksena kehikon omasta kylästämme! Jee! Ja pöydällä odottaneet piirustukset saivat tarvittavat mittansa.

-----------------------------------------------------------


11.1.2006

Rakennuslupakuviemme piirtäjä vaihtui. Nyt tuntuu tapahtuvan. Kävin aamulla viemässä ensimmäiset kuvat uudelle insinöörille (vanhalle tutullemme), joka alkoi tomerasti hoitamaan asiaa eteenpäin. Jo iltapäivällä olin kunnan rakennustarkastajan luona. Kunta suhtautuu projektiin erittäin myönteisesti. Onhan tärkeää, että pieni kylämme Pekola saa jonkinlaista toimintaa alueelleen. Aikaisemmin kylässä toiminut Pekolan Kioski on ollut ilman yrittäjää jo pari vuotta. Rakennustarkastaja varasi pöydän itselleen ensimmäisenä aukiolopäivänä! Näin kuntien tulisi aina suhtautua uusiin yrityksiin!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


10.2.2006 Perjantai

Kahvilan pihalla tapahtuu! Saimme yllättäen täytemaata, jolle kyllä on kahvilan pihalla tarvetta. Maa oli kuitenkin levitetty ennen paikalle tuloani aivan omintakeiseen paikkaan - samalla kaksi pihaa suojaavaa leppää oli vahingossa (?) kaatunut. Leppä ei ole kaikkien suosiossa, mutta minulle kelpaisi mikä tahansa pihaa varjostava puu! No, puita ei pystyyn enää saa. Muutaman minuutin kiristelin hampaitani ennen kuin pystyin juttelemaan kaivinkonekuskin kanssa leppoisasti niitä näitä.

Haaveena on saada kahvilan pihasta aikaiseksi rauhaisa keidas, jossa perinnekasvit kasvavat rehevinä. Kukat kukkivat hehkeinä ja perhoset lentelevät.. Muutama mukulakivi siellä täällä kiusaamassa sateisella säällä ja keikuttamassa pöytiä ja tuoleja. Pöytäsuunnittelu on käynnissä toisaalla; bongasin pari vuotta sitten Saarenmaalla ladonseinälaudasta rakennetun pihapöydän, jota olisi nyt tarkoitus lainsuojattomasti varioida. Jos menekkiä on, teemme sitä myös Navetan kautta myyntiin. 

Kävimme vastaavan mestarin kanssa katsastamassa löytämäni vanhan kehikon, eikä kasvojen ilme juuri totutusta muuttunut: "Tulemme tänne sitten ensimmäisenä aurinkoisena päivänä purkamaan". Huh, pelkäsin jo hetken, että olin tehnyt typerän ratkaisun. Mestarimme luottomiehineen on tuttavamme jo kymmenen vuoden takaa. Liki vuosittain olemme jonkun projektin tehneet yhdessä. Olemme oppineet tuntemaan toistemme tavat toimia, ja nyt voin taas olla rauhallinen. Kiersimme läpi myös Navetan varastot; kahvilaan varaamani lattialankut, helmiponttipaneelit, ovet, vanhat hanat, lavuaarit jne. Mikään ei tuntunut hänelle vaikealta; hanat avataan ja tiivisteet uusitaan, lattialankut kiilataan oikeaan korkoon jne. Ainoa kysymys kuului, että onko minulla tarpeeksi takonauloja helmiponttien kiinnittämiseen!  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2.11.2005

Sähköt on vedetty Metsänkylän vanhan leivintuvan seinään. Laatikko on ruma, mutta peitämme sen myöhemmin laudoituksella. Sisällä on niin niukasti tilaa, että kaikki mahdollinen on saatava ulos. Nyt odottelemme sitten vain työmaalle rakentajia - ilman sähköä ja sitä vaativia nykyaikaisia koneita ei taida monikaan ammattimies osata rakentaa! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.10.2005

Vanhan leivintuvan 1960-luvulla rakennettu saunan pesu- ja pukuhuone on nyt purettu. Alta löytyi paljon mädäntynyttä hirttä ja komea katto. Hirttä meillä riittää, mutta kattoa olisi jo hankalampi uudelleen rakentaa tällaiseksi. Onneksi olkoon meille siis! Olemme purkaneet myös vanhan 1950-luvulla rakennetun leivinuunin, joka vei tuvasta puolet. Sääli sinänsä, mutta tarkoitus pyhittää nyt keinot; asiakkaille on saatava lisää tilaa. Tiilet ovat tallessa uutta elämäänsä varten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22.4.2005


Asensimme oviin uudet kiiltävät lukot. Kylän pikkupojat ovat tottuneet pitämään hylättyä rakennusta leikkipaikkanaan. Nyt sekin ilo loppui. Isoäitini nyppi innoissaan tontilta kymmeniä takiaisia, enkä rohjennut sanoa, että työ on ihan turhaa - jollei jopa vahingollista! Takiaiset villiintyvät ensi vuonna entisestään. No, into oli ainakin kova: "Pitäähän kahvila kesäksi auki saada!"

Taisi käydä niin, että vielä täksi kesäksi ei kahvila aukea. Työtä on ihan liikaa; monia pieniä yksityiskohtia, jotka haluan rauhassa ratkaista.  Halusin myös nauttia rakentamisesta ja suunnittelusta rauhassa - ja tässä sitä nyt ollaan! Kahvilan suunniteltu avaamispäivä on 1.6.2006, siis vuosi alunperin suunniteltua myöhemmin.

Kahvilan sisäänkäynti vuonna 2005
Julkisivu Aulangontieltä. Vasemmalla puolelle siirretään vanha hirsikehikko piharakennukseksi.
Piha takiaisia täynnä