Syksy 2014 kurssit

Lauantai klo 10.00 - 16.00
(tarkka ajankohta avoin)

ELINA WIRKKALA:
PEILIOVEN KUNNOSTUS

Vanha peiliovi on harvoin niin huonossa kunnossa, etteikö siitä saisi parempaa kuin uudesta. Ovi voi avautua väärään suuntaan, siinä voi olla vääränlaisia reikiä lukon kohdalla tai karmit puuttuvat. ja mitä tehdään rapistuvan maalipinnan kanssa?  Ei hätää, Elina neuvoo ja opastaa. Jos autossa on tilaa, voi oman ovenkin ottaa mukaan. 

Kunnon työvaatteet matkaan!

Kurssipaikka: Culturelli -verstas, Ojakatu 1, Forssa
Osallistujamäärä: max 4 henkeä
Hinta 105 e (sis. soppalounas)

 

Lauantai 4.10.2014 klo 10.00 - 17.00


RAIMO KANTONEN:
VANHAN IKKUNAN KUNNOSTUS PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN

Vanhat ikkunat ovat kauniita ja pelastamisen arvoisia sekä kunnostettuina talonne arvokkaimmat yksittäiset osat. Niitä kannattaa vaalia.

Kurssilla käydään läpi ikkunoiden kunnostus perinteitä kunnioittaen niin, että työtä voi jatkaa kotona. Kaikki työvaiheet ikkunoiden merkitsemisestä kittaukseen ja pellavaöljymaalaukseen käydään päivän aikana läpi. Mukaan voitte ottaa joko oman kunnostettavan ikkuna. Jos sellaista ei ole, löytyy verstaalta vanhoja työstettäviä ikkunoita. 

 

Kurssipaikka: Kantosen Puutyön verstas, Takojankatu 3, Lahti
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta 105 e (sis. kahvitus)

Torstai 20.11.2014 klo 14.00 - 17.00                                                                         

KATI LAHTINEN:
VANHAN TALON LÄMPÖTALOUS

Vanhan rakennuksen kuuluukin lämmetä vähän harakoille - se on hinta sille, että rakenteet säilyvät terveinä! 

Vanhan talon asukkaan ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa lisäeristämättömistä seinistä, sillä myös vanhaa rakennusta on mahdollista asua ekologisesti. Avainasemassa ovat asumistottumukset, varustelutaso sekä ilmatiiviyttä parantavat toimet. Myös rakennuksen toimintaperiaate on hyvä tuntea. Aina 1960-luvulle asti rakennukset rakennettiin pääsääntöisesti painovoimaisen ilmanvaihdon sekä hengittävien rakenteiden varaan, mitä tuettiin tulisijojen käytöllä. Tämä kokonaisuus häiriintyy, jos rakennusta aletaan eristää modernin rakentamisen opein. Luennolla perehdytään vanhojen rakennusten toimintaperiaatteeseen, ekologisuuteen sekä energiatehokkuutta ohjaavaan uuteen lainsäädäntöön ja esitellään vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseksi ilman isoja investointeja sekä näkökulma vanhojen tulisijojen käytöstä osana rakennuksen toimivaa kokonaisuutta. Kati on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Viri ja valkee.

Kurssipaikka: Kahvila Leivintupa, Ilamontie 5, Hattula
Osallistujamäärä: max 12 henkeä
Hinta 38 e (sis. kahvitus)

 

Lauantai 11.10.2014 klo 10.00 - 16.00

ELINA WIRKKALA:
SEINIEN PINKOPAHVITUS 

Seinien pinkopahvitus on jälleen suosittua monien hiljaisten vuosien jälkeen. Työ ei ole mahdoton tehtäväksi itsekin, mutta käytännön opastus saattaa auttaa hyvän lopputuloksen saamiseksi! Kurssi pidetään työmaalla, jossa osallistujat pääsevät oikeasti pinkopahvittamaan seiniä. Elina kertoo ensin aiheesta ja materiaaleista teoriassa, minkä jälkeen ryhdytään itse työhön. 

Kunnon työvaatteet ja oma vasara mukaan!

Kurssipaikka: Culturelli -verstas, Ojakatu 1, Forssa
Osallistujamäärä: max 4 henkeä
Hinta 105 e (sis. soppalounas)

 

Lauantai 25.10.2014 klo 10.00 - 16.00                                                                         

TIINA RAITAOJA:
IKKUNANKUNNOSTUS PERINTEISIN TAVOIN

Vanhojen ikkunoiden kunnostus on aikaa vievää puuhaa, eikä niin vaikeaa, etteikö sitä kuka tahansa kärsivällinen vanhan talon asukas osaisi tehdä! 

Päivän ikkunankunnostuskurssilla raapaistaan hieman eri aikakausien ikkunoiden historiaa ja ominaispiirteitä sekä käydään läpi perinteisen ikkunaentisöinnin työvaiheet kuten kitin, lasin ja maalin poistoa ikkunanpuitteista, helojen ja saranoiden käsittelyä, lasien puhdistusta sekä puitteen lasitusta pellavaöljykitillä ja maalausta pellavaöljymaalilla. Näitä työvaiheita pääsee työstämään käytännössä verstaalla olevien malli-ikkunoiden avulla. Toki mukaan voi ottaa myös oman ikkunan, jonka kunnostuksen voi aloittaa jo kurssilla. Tiina antaa neuvoja työn jatkamiseen kotiverstaalla. 

Mukaan kunnon työvaatteet ja umpinaiset kengät sekä työhanskat!

Kurssipaikka: Sininen ikkuna -verstas, Puujaanlenkki 84, Hausjärvi (Riihimäen kupeessa)
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta 105 e (sis. kahvitus)