Syksy 2011 kurssit

 25.8.2011 klo 10.00 - 16.00

TIMO NYLANDER:
MITÄ VANHAN TULISIJAN KORJAAMISEKSI VOI TEHDÄ ITSE?

Vanhat tulisijat ovat hienosti rakennettuja, eikä niiden asiantuntijoita ole Suomessa monta.
Muurari Timo Nylander on purkanut kymmeniä - jollei satoja - kaakeliuuneja ja pystyttänyt toisen mokoman. Aina ei näin järeisiin toimiin tarvitse ryhtyä, vaan korjaamallakin saa vanhalle tulisijalleen lisää ikää. Kurssipäivän aikana muurari kertoo ensin tulisijojen rakenteesta sekä korjauksista teoriassa sekä hieman myös tulisijojen käytöstä. 
Teoriaosuuden jälkeen pääsemme Timon opastuksessa korjaamaan kahden 1800-luvulta peräisin olevan kaakeliuunin tulipesää Metsänkylän vanhassa Pehtoorin talossa.

Teoria: Kahvila Leivintupa, Hattula
Käytäntö: Metsänkylän kartano, Pekola
Hinta 92 e     

 

 

Lauantai 24.9.2011 alkaen klo 9.00 (koko päivä!)

JANNE LINTUKORPI:
KENGITYKSET JA MUUT VANHAN HIRSIRUNGON KORJAUKSET

Vanhoissa hirsitaloissa alin hirsikerta on se uhrattava. Vanhoissa taloissa hirren kengitykseen on kautta aikojen varauduttu noin kahdenkymmenen vuoden välein. Ammattilaisia tähän työhön ei kasva puussa, vaan siihen on hankittava vuosien kokemus. Ja toki on oltava hieman huimapäinenkin. Janne Lintukorpi on kerännyt kokemusta vuosien myötä ja työllistyy tällä hetkellä täysin omien apulaistensa kanssa vanhojen hirsirakennusten parissa.

Kurssi koostuu kahdesta osasta. Aamulla Janne näyttää dioja erilaisista hirsien korjaustilanteista ja -tavoista. Mukaan voi ottaa muistitikulle kuvia omasta projektista, joita Janne voi kommentoida sekä antaa vinkkejä korjaustapoihin. Ns. teoriaosuuden jälkeen siirrytään vaihtamaan kookkaan koulurakennuksen alahirsiä. Osallistujat pääsevät itse töihin, joten kunnon työvaatteet mukaan!  


Teoria ja käytäntö: Vanha koulurakennus, Turku
Hinta 92 e

 

 

Torstai 13.10.2011 klo 14.00 - 17.00

ERKKI HIIPAKKA:
HIRSIRUNGON SIIRTO

Jos kengittäminen on haastavaa, on koko hirsikehikon siirtäminen mahdotonta. Siirtoja tehdään kuitenkin jatkuvasti - isompia ja pienempiä. Suomessa tässä aiheessa ehdoton asiantuntija on Erkki Hiipakka.

Teoria: Kahvila Leivintupa, Hattula
Hinta 38 e 

 

 

Torstai 17.11.2011 klo 14.00 - 17.00

PEKKA SAATSI:
VANHA TALO JA UUDET RAKENNUSMÄÄRÄYKSET

Ihana talo hankittuna, ettekä tiedä, mistä aloittaa? Onko tehtävä koko projekti kerralla vai voisiko työtä tehdä osissa? Miten tehdä taloon kosteat tilat? Miten nykyiset rakennusmääräykset suhtautuvat vanhan talon ikkunoihin, oviin ja eristeisiin? Monta kysymystä, ja niihin vastaamassa on arkkitehti (SAFA) Pekka Saatsi, joka on erikoistunut nimenomaan vanhoihin taloihin. Oma projekti vanhan kansakoulun parissa on myös opettanut tekijäänsä. 

Teoria: Kahvila Leivintupa, Hattula
Hinta 38 e

 

 

Lauantai 3.12.2011 klo 9.00 - 17.00

ELINA WIRKKALA:
KATON JA SEINÄN PINKOPAHVITUS

Katon ja varsinkin seinien pinkopahvitus on jälleen suosittua monien hiljaisten vuosien jälkeen. Työ ei ole mahdoton tehtäväksi itsekin, mutta käytännön opastus saattaa auttaa hyvän lopputuloksen saamiseksi. Alan taitajia on vähän ja opettajaksi tarjoutuvia vielä vähemmän, mutta iloksemme restaurointi- ja maalarimestari Elina Wirkkala tarttui haasteeseen. 

Kurssi pidetään työmaalla vanhassa talossa, jossa on kauttaaltaan pinkopahvitettava huone. Elina kertoo ensin aiheesta ja materiaaleista teoriassa, minkä jälkeen ryhdytään pinkopahvitukseen. Osallistujien määrä on rajattu, koska kaikkien on tarkoitus osallistua myös itse työhön. Kunnon työvaatteet ja oma vasara mukaan!   


Teoria ja käytäntö: Vanha talo, Forssa
Hinta 60 e/ päivä (sis. soppalounas)