Kevät 2016 kurssit

Torstai 4.2.2016 klo 14.00 - 17.00

ELINA WIRKKALA:
VANHAT MAALIT JA NIIDEN KÄYTTÖ 

 

Liimamaali, kaseiinimaali, temperamaali, pellavaöljymaali, savimaali, kalkkimaali.. Huh, mitä ne ovat ja missä niitä käytetään? Tavallisessa rautakaupassa myydään eri maalia seinille, katoille, lattioille, ulos ja sisään..
Kuinka pienellä maali-, öljy- ja pigmenttivarastolla pärjää, jos käyttää perinnemaaleja ja sävyttää itse?  
Restaurointi- ja maalarimestari Elina Wirkkala kertoo meille perusteet perinnemaalien historiaan, käyttöön sekä niiden sekoittamiseen itse. 

 

Kurssipaikka: Kahvila Leivintupa, Ilamontie 5, Hattula
Osallistujamäärä: max 12 henkeä
Hinta 38 e (sis. kahvitus)

Torstai 18.2.2016 klo 14.00 - 17.00

PANU KAILA:
VANHAN TALON VIISAUS

 

Vanha talo on viisas ja sillä on meille paljon opetettavaa! 
Olemme äärimmäisen kiitollisia siitä, että vihdoin saimme Talotohtori Panu Kailan puhumaan Leivintuvallemme. Tervetuloa kuulemaan viisaita sanoja.

 

Kurssipaikka: Kahvila Leivintupa, Ilamontie 5, Hattula
Osallistujamäärä: max 12 henkeä
Hinta 38 e (sis. kahvitus)

pe-su 8.-10.4., pe-la 15.-16.4. ja pe-la 22.-23.4.2016
 

ESA KOLJONEN:
VANHAN KAAKELIUUNIN MUURAUS

Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä oppimaan pyöreän kaakeliuunin muurausta muurarimestari Esa Koljosen opastuksella.

Kurssilla muurataan Turun Kaakelitehtaan vanhoista, numeroiduista kaakeleista pyöreä kahdeksan varvin korkuinen varaava kaakeliuuni perinteiseen tapaan saviuunilaastilla. Uuniin tulee vanhat tulipesänluukut, kaksinkertaiset pellit ja kierreventtiili. Poskikanavien mahduttaminen halkaisijaltaan kapeaan uuniin on aina suuri haaste ja muurarin taidonnäyte. Kurssilla pääsee mukaan seuraamaan työtä ja saamaan henkilökohtaista opastusta.

Mukaan kunnon työvaatteet ja umpinaiset kengät sekä työhanskat!

Kurssipaikka: Nuutajärven Kartano, Nuutajärventie 400, Nuutajärvi. Mahdollisuus ruokailuihin ja majoitukseen Nuutajärven Lasikylässä.

Kurssiajankohta: Kurssin kesto yhteensä 42 tuntia: perjantaisin klo 15-18, lauantaisin klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 10-16. Kurssiviikonloput pe-su 8.-10.4., pe-la 15.-16.4. ja pe-la 22.-23.4.2016.
 

Osallistujamäärä: min 8 henkeä
Hinta: 440 e

6. - 7.5.2016 alk. klo 9.00

MATTI JA HEIKKI PELKONEN:
PIILUAMINEN JA HIRSITYÖT

Hirren työstäminen on opittavissa oleva taito, jonka paras opettaja on tehty työ. Kahden päivän kurssilla päästään alkuun perusteissa käytännön työn kautta. Perinteisen hirsityön lisäksi perehdytään myös piiluamiseen. Työ vaatii voimaa, mutta ei ihan niin paljon kuin saattaisi luulla. Hyvä piilukirves auttaa työssä kummasti! Kurssille perehdytään ensin erilaisiin työvälineisiin, -tapoihin ja puulaatuihin teoriassa, jonka jälkeen siirrytään työmaalle oikeaa hirsiseinää työstämään. Kurssin järjestäjä antaa kurssilaisten käyttöön työkalut ja työstettävät materiaalit. Kurssilla käsitellään vaakavannesahaus hirsirakentamisessa (sahana Woodmizer LT 15).  Päivien aikana on mahdollisuus myös omien työkalujen teroitukseen Kiiruna-tahkolla. 

Kunnon työvaatteet mukaan!

Kurssipaikka: Aloitusluento Kahvila Leivintuvalla, Ilamontie 5, Pekola (Metsänkylän Navetan yhteydessä) ja sen jälkeen jatketaan 10 km päässä Lepaalla.
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta 265 e (sis. kahvitukset ja soppalounaat, ei majoitusta)

 

Perjantai 3.6.2016    - kevään neljäs kurssi!!!                                                                      

TIINA RAITAOJA:
IKKUNANKUNNOSTUS PERINTEISIN TAVOIN

Vanhojen ikkunoiden kunnostus on aikaa vievää puuhaa, eikä niin vaikeaa, etteikö sitä kuka tahansa kärsivällinen vanhan talon asukas osaisi tehdä! 

Päivän ikkunankunnostuskurssilla raapaistaan hieman eri aikakausien ikkunoiden historiaa ja ominaispiirteitä sekä käydään läpi perinteisen ikkunaentisöinnin työvaiheet kuten kitin, lasin ja maalin poistoa ikkunanpuitteista, helojen ja saranoiden käsittelyä, lasien puhdistusta sekä puitteen lasitusta pellavaöljykitillä ja maalausta pellavaöljymaalilla. Näitä työvaiheita pääsee työstämään käytännössä verstaalla olevien malli-ikkunoiden avulla. Toki mukaan voi ottaa myös oman ikkunan, jonka kunnostuksen voi aloittaa jo kurssilla. Tiina antaa neuvoja työn jatkamiseen kotiverstaalla. 

Mukaan kunnon työvaatteet ja umpinaiset kengät sekä työhanskat!

Kurssipaikka: Sininen ikkuna -verstas, Puujaanlenkki 84, Hausjärvi (Riihimäen kupeessa)
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta: 105 e (sis. kahvitus)

 

Perjantai 1.7.2016 klo 10.00 - 16.00                                                                         

TIINA RAITAOJA:
IKKUNAN PUUOSIEN KORJAAMINEN

Vanhojen ikkunoiden kunnostustyössä vaativinta on puuosien korjaus. Päivän kurssilla keskitytään niihin puutöihin, mitkä voi tehdä käsityökaluilla. Vaihdamme ikkunan tippalistan ja alapuitteen, teemme puitteeseen puolipaikan ja tutustumme myös uuden ikkunakarmin tekoon. Mukaan voi ottaa myös oman ikkunan. Tiina antaa neuvoja työn jatkamiseen kotiverstaalla. Huom! Tämä kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti ikkunankunnostuskurssille jo osallistuneille tai muuten ikkunan kunnostuksen perusteisiin jo perehtyneille.

Mukaan kunnon työvaatteet ja umpinaiset kengät sekä työhanskat!

Kurssipaikka: Sininen ikkuna -verstas, Puujaanlenkki 84, Hausjärvi (Riihimäen kupeessa)
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta 105 e (sis. kahvitus)