Kevät 2015 kurssit

Torstai 26.3.2015 klo 14.00 - 17.00                                                                         

PENTTI ALANKO:
SUOMALAINEN PERINNEPIHA

Pentti Alanko tuntee suomalaisen perinnepihan kuin omat taskunsa. Kukapa meistä ei olisi lukenut hänen kirjoittamiaan kirjoja aiheesta! Varsinaisen tietämyksen lisäksi taustalla on suuri rakkaus perinnekasveihin ja perinteisen pihan luonteeseen. 

Kurssipaikka: Kahvila Leivintupa, Ilamontie 5, Hattula
Osallistujamäärä: max 12 henkeä
Hinta 38 e (sis. kahvitus)

 

Lauantai 13.6.2015 klo 10.00 - 16.00                                                                         

TIINA RAITAOJA:
IKKUNANKUNNOSTUS PERINTEISIN TAVOIN

Vanhojen ikkunoiden kunnostus on aikaa vievää puuhaa, eikä niin vaikeaa, etteikö sitä kuka tahansa kärsivällinen vanhan talon asukas osaisi tehdä! 

Päivän ikkunankunnostuskurssilla raapaistaan hieman eri aikakausien ikkunoiden historiaa ja ominaispiirteitä sekä käydään läpi perinteisen ikkunaentisöinnin työvaiheet kuten kitin, lasin ja maalin poistoa ikkunanpuitteista, helojen ja saranoiden käsittelyä, lasien puhdistusta sekä puitteen lasitusta pellavaöljykitillä ja maalausta pellavaöljymaalilla. Näitä työvaiheita pääsee työstämään käytännössä verstaalla olevien malli-ikkunoiden avulla. Toki mukaan voi ottaa myös oman ikkunan, jonka kunnostuksen voi aloittaa jo kurssilla. Tiina antaa neuvoja työn jatkamiseen kotiverstaalla. 

Mukaan kunnon työvaatteet ja umpinaiset kengät sekä työhanskat!

Kurssipaikka: Sininen ikkuna -verstas, Puujaanlenkki 84, Hausjärvi (Riihimäen kupeessa)
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta 105 e (sis. kahvitus)

Lauantai 25.4.2015 klo 10.00 - 16.00

ELINA WIRKKALA:
PEILIOVEN KUNNOSTUS

Vanha peiliovi on harvoin niin huonossa kunnossa, etteikö siitä saisi parempaa kuin uudesta. Ovi voi avautua väärään suuntaan, siinä voi olla vääränlaisia reikiä lukon kohdalla tai karmit puuttuvat. ja mitä tehdään rapistuvan maalipinnan kanssa?  Ei hätää, Elina neuvoo ja opastaa. Jos autossa on tilaa, voi oman ovenkin ottaa mukaan. 

Kunnon työvaatteet matkaan!

 

 

 

Kurssipaikka: Culturelli -verstas, Ojakatu 1, Forssa
Osallistujamäärä: max 4 henkeä
Hinta 105 e (sis. soppalounas)

Lauantai 25.4.2015 klo 10.00 - 14.00

KATARIINA KAURIINOJA:
OMENAPUIDEN LEIKKAUS

Oikein leikattu omenapuu on kaunis ja tuottaa myös suurempia hedelmiä! Omenapuut ovat oleellinen osa suomalaista perinnepihaa ja siksi niiden hoitaminen on kulttuuriteko. Päivän aikana käydään ensin läpi tyypillisiä omenapuiden tavoitemuotoja ja oikeaoppisia leikkauksia. Päivän aikana pääsee itse leikkaamaan erilaisia omenapuita.   

Kunnon työvaatteet mukaan!

Kurssipaikka: Culturelli -verstas, Ojakatu 1, Forssa
Osallistujamäärä: max 8 henkeä (min 6)
Hinta 58 e (sis. soppalounas)

 

24.4. - 25.4.2015 alk. klo 9.00

MATTI JA HEIKKI PELKONEN:
PIILUAMINEN JA HIRSITYÖT

Hirren työstäminen on opittavissa oleva taito, jonka paras opettaja on tehty työ. Kahden päivän kurssilla päästään alkuun perusteissa käytännön työn kautta. Perinteisen hirsityön lisäksi perehdytään myös piiluamiseen. Työ vaatii voimaa, mutta ei ihan niin paljon kuin saattaisi luulla. Hyvä piilukirves auttaa työssä kummasti! Kurssille perehdytään ensin erilaisiin työvälineisiin, -tapoihin ja puulaatuihin teoriassa, jonka jälkeen siirrytään työmaalle oikeaa hirsiseinää työstämään. Kurssin järjestäjä antaa kurssilaisten käyttöön työkalut ja työstettävät materiaalit. Kurssilla käsitellään vaakavannesahaus hirsirakentamisessa (sahana Woodmizer LT 15). Päivien aikana on mahdollisuus myös omien työkalujen teroitukseen Kiiruna-tahkolla. 

Kunnon työvaatteet mukaan!

Kurssipaikka: Aloitusluento Kahvila Leivintuvalla, Ilamontie 5, Pekola (Metsänkylän Navetan yhteydessä) ja sen jälkeen jatketaan 10 km päässä Lepaalla. 
Osallistujamäärä: max 6 henkeä
Hinta 265 e (sis. kahvitukset ja soppalounaat, ei majoitusta)

 

Lauantai 16.5.2015 klo 10.00 - 16.00

ELINA WIRKKALA:
SEINIEN PINKOPAHVITUS 

Seinien pinkopahvitus on jälleen suosittua monien hiljaisten vuosien jälkeen. Työ ei ole mahdoton tehtäväksi itsekin, mutta käytännön opastus saattaa auttaa hyvän lopputuloksen saamiseksi! Kurssi pidetään työmaalla, jossa osallistujat pääsevät oikeasti pinkopahvittamaan seiniä. Elina kertoo ensin aiheesta ja materiaaleista teoriassa, minkä jälkeen ryhdytään itse työhön. Uutuutena kurssilla valmistetaan itse pinkopahville sopivaa liimamaalia ja leikataan maalausta varten sabluuna. Omankin sabluunan voi ottaa mukaan.

Kunnon työvaatteet ja oma vasara mukaan!

Kurssipaikka: Culturelli -verstas, Ojakatu 1, Forssa
Osallistujamäärä: max 4 henkeä
Hinta 105 e (sis. soppalounas)

Lauantai 23.5.2015 klo 10.00 - 16.00                                                                         

TIINA RAITAOJA:
IKKUNAN PUUOSIEN KORJAAMINEN

Vanhojen ikkunoiden kunnostustyössä vaativinta on puuosien korjaus. Päivän kurssilla keskitytään niihin puutöihin, mitkä voi tehdä käsityökaluilla. Vaihdamme ikkunan tippalistan ja alapuitteen, teemme puitteeseen puolipaikan ja tutustumme myös uuden ikkunakarmin tekoon. Mukaan voi ottaa myös oman ikkunan. Tiina antaa neuvoja työn jatkamiseen kotiverstaalla. Huom! Tämä kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti ikkunankunnostuskurssille jo osallistuneille tai muuten ikkunan kunnostuksen perusteisiin jo perehtyneille.

Mukaan kunnon työvaatteet ja umpinaiset kengät sekä työhanskat!

Kurssipaikka: Sininen ikkuna -verstas, Puujaanlenkki 84, Hausjärvi (Riihimäen kupeessa)
Osallistujamäärä: max 8 henkeä
Hinta 105 e (sis. kahvitus)