Vanhan talon lämpötalous

 

Viri ja valkee - vanhan rakennuksen lämpö- ja energiatalous (2014) -kirjan kirjoittamisen myötä olen päässyt luennoimaan kiinnostaviin tapahtumiin. Silloin tällöin esityksiä on pyydetty jaettavaksi sähköisenä, mihin en ole aina pystynyt vastaamaan. Pidetyistä luennoista olen nyt koostanut tälle sivulle esityksen, minkä toivon palvelevan aiheesta kiinnostuneita.

 Luennot ovat herättäneet mielenkiintoisia keskusteluja ja antaneet paljon uusia näkökulmia. 

Tässä linkki luentomateriaaliin.

 

Kati Lahtinen

 

Puutalossa ensisijaisin keino lämmöneristyksen lisäämiseksi on ilmantiiviyden parantaminen. Kylmyyden tunne voi syntyä pelkästään ilman liikkeestä aiheutuvasta vedosta, vaikka huonelämpötila olisi lattian rajassakin aivan normaalin rajoissa. Tiivistämisen lisäksi perinnekorjaamiseen soveltuvia lisäeristämisen tapoja ovat seinien sisäpuolinen lisäeristäminen puukuitulevyllä, yläpohjaeristeen lisääminen ja rossilattian lisäeristäminen alhaalta päin.

Nykyaikana olemme tottuneet huomattavasti korkeampiin huonelämpötiloihin kuin entisajan ihmiset. Keskuslämmityksen myötä lämmittäminen on meille paljon vähemmän vaivalloista kuin ennen vanhaan puu-uunien lämmittäminen erikseen jokaisessa huoneessa aamuin illoin. Lämmityksen helppoudesta johtuen sisälämpötilan oletetaan olevan tasaisen samanlainen kaikissa rakennuksen tiloissa niin kesät kuin talvetkin, mihin pyritään talvisin lämmittämällä ehkä vähän liikaakin ja kesäisin yhä useammin jäähdyttämällä. Tasaista ”bikinikeliä” pidetään myös yllä ympäri vuorokauden, vaikka useimmat meistä viettävät vähintään kolmasosan vuorokaudesta poissa kotoa, työpaikalla tai koulussa. Huonelämpötilan laskeminen poissaolon ajaksi ja käyttötarkoitukseltaan erilaisten huoneiden pitäminen eri lämpötiloissa on järkevää toimintaa nykyisinkin. Jos vanha kansa pystyi asumaan perinteisessä rakennuskannassamme vähäisillä resursseillaan, pitäisi meidänkin pystyä asumaan siinä tärvelemättä vanhaa rakennusperintöämme. Parhaimmillaan asumisen ”vanhanaikaiset” piirteet ovat osa vanhassa talossa asumisen viehätystä: kun on kesällä pikkuisen kuuma, ja talvella vähän viileä, niin huomaapahan ainakin vuodenaikojen vaihtuvan! Ennen rakennuksen lisäeristämiseen ryhtymistä vanhan talon asukkaan kannattaa ennen kaikkea muistaa ”eristää” myös itsensä. Hyviä, halpoja ja perinteisiä eristeitä viileitä lattioita vastaan ovat räsymatot, torkkupeitot, villasukat ja huopatöppöset. 


 

(Satu Huuhka, arkkitehti)