Peilioven kunnostaminen

 

Olet ostanut vanhan talon- yhtä aikaa onneksi olkoon ja osantottoni!

Kaiken muun ohella väliovien kunnostus voi olla suuri, tai yllättävänkin pieni panostus talon entisöintiin- riippuen kerroksista eli mitä valmistumisvuoden jälkeen on tehty. Sekä siitä millaista lopputulosta halutaan. Kun haluaa tehdä kuntokartoituksen tai kunnostussuunnitelman, pitää tietää mitä haluaa. Nykyaikaisia ovia ei vanhoista tule, eikä pidäkään.

Ensin itse tutkisin ovien kunnon - miten toimivat, voiko toimintaa parantaa heloituksella, paljonko rikkinäisiä heloja, saranoita, lukkoja.

Entä vinous? Useimmiten karmit ovat talon eläessä menneet vinoiksi, harvemmin itse ovilehdet. Silti korjaisin ovia, karmit tilkkeineen lienee tiiviit ja asianmukaiset edelleen. Ovilehdet saattavat olla kieroja esim. oksien takia. Ovilehtiä voi oikaista itsekin, toki vaatii välineet ja harjaantuneisuutta. Käykö ovi hyvin, laahaako kynnykseen, jääkö ylös rako, onko kiero? Näihin auttaa kiilamainen lista, jonka voi liimata ovilehteen.

Kuntokartoituksessa kannattaa huomioida myös lukkopesien ja kahvojen ympärillä oleva puu- monesti riittää kun vaihtaa noin kahden kämmenen kokoisen paikan uuteen.

Pintakäsittely onkin asia erikseen. Mitä ovat aiemmat maalit, ainakin viimeisimmät todennäköisesti alkydimaalia. Mikäli maali lohkeilee puuhun asti isoina lastuina, kannattanee poistaa kaikki maali. Mikäli pinta hilseilee, riittänee irtoavan maalin poisto.

Aikaa kannattaa varata työhön useampi päivä per ovi, helat ja lukot voi kunnostuttaa ammattilaisella. Rahaa materiaaleihin heloja lukuun ottamatta ei mene paljoa –aikaa ja hiekkapaperia kylläkin. 


(Panu Martiskainen, entisöijä-puuseppä)