Ikkunan kunnostaminen

1. Dokumentoi ensin kunnostettava ikkuna. Piirrä yksinkertainen piirustus ikkunasta ja numeroi puitteet, ikkunalasit ja helat vastaavilla numeroilla. Heloihin numerot kannattaa laittaa kiinni rautalangalla ja teipillä.

2. Mittaa puitteen ristimitat, jotta saat sen sopimaan takaisin karmiin. Lasien ja kulmarautojen irrotuksen jälkeen puitteen kulmat saattavat liikkua paikoiltaan. Vanha ikkunanpuitteen kulmat ovat harvoin ihan suorassa kulmassa.

3. Irrota lasit pehmentämällä kitit kittilampulla, Speedheaterilla tai kuumailmapuhaltimella. Irrota helat.

4. Poista maalit puitteesta kuumailmapuhaltimella ja terävällä skrapalla. Hio puite sen jälkeen sileäksi hiekkapaperilla.

5. Heloista maali lähtee upottamalla ne lipeään tai esim. Kodin Putkimies –liuokseen. Muista suojalasit ja -käsineet! Jos maali on tiukassa, voi helat jättää liuokseen yön yli. Käsittelyn jälkeen on tärkeää huuhdella helat ensin vedellä ja sen jälkeen upottaa ne hetkeksi etikkaan. Tämän jälkeen helat huuhdellaan ja kuivataan esim. kuumailmapuhaltimella. 

6. Tee tarvittavat puukorjaukset. Ruuvinreiät tapitetaan puutapeilla.

7. Kyllästä puite kylmäpuristetulla pellavaöljyllä. Lämmitä öljy kattilassa 60-asteiseksi ja sivele sitä sen jälkeen puitteeseen. Käsittelyn voi myös tehdä kylmällä pellavaöljyllä ja lämmittää puitetta sen jälkeen kuumailmapuhaltimella. Tärkeää on, että öljy imeytyy puuhun, eikä sitä jää puun pintaan liikaa. Muistathan, että pellavaöljyräteissä on itsestäänsyttymisvaara ja ne tulee hävittää joko polttamalla tai upottamalla veteen. 

8. Maalaa säälle alttiit helat ruostesuojamaalilla kaksi kertaa.

9. Tarkista puitteen ristimitat ja ruuvaa helat sekä saranat paikoilleen. Ikkunanpuitteen ympärillä tulisi olla 2-3 mm käyntiväli karmissa.

10. Lasita puite. Sivele sellakka kittiuraan sekä oksakohtiin ja anna kuivua. Vaivaa kitti pehmeäksi. Lasin alle laitetaan aluskitti, jonka jälkeen lasi painetaan paikoilleen. Lasi naulataan kiinni lasitusnauloilla, puutikuilla estetään lasin liikkuminen. Poista ylimääräinen kitti puitteen sisäpuolelta. Laita lasin päälle kittiä ja tasaa kittiveitsellä. Muista jättää aluskittiä näkyviin vähintään 2 mm.

11. Maalaa pellavaöljymaalilla täyteen peittoon 3 - 4 kertaa. Maalia työstetään kunnolla puitteeseen jäykällä siveltimellä - mutta ohuelti! Maalaa reilusti kitin yli lasille. Liian paksulti vedetty maali nahkottuu ja rypistyy. Siveltimen voi säilyttää pellavaöljyssä, mutta se pitää muistaa pyyhkiä kuivaksi ennen maalausta. Ensimmäisen maalauskerran jälkeen puitteet silotetaan ja hiotaan.

12. Skraappaa lasit puhtaaksi maalista lasikaapimella. Muista jättää maalia lasille ainakin 2 mm kitin yli. Puhdista ikkunat ja laita paikoilleen. Älä käytä alkoholipitoista puhdistusainetta, koska se vaikuttaa maalin kiiltävyyteen.


Ikkunaentisöinti ei ole vaikeaa, mutta työvaiheita on paljon.
Jo muutaman puitteen ottaminen työn alle samaan aikaan pienentää työn menekkiä huomattavasti!
 

(Tiina Raitaoja, Sininen ikkuna)