KESKUSTELUA VANHOISTA TALOISTA

« aihelistaan

kysymyksiä vanhan hirsitalon hankkimisesta


 • nimimerkki

  johanna rautila

  12.11.2015 klo 09:33
  Olen harkitsemassa v.1921 rakennetun hirsitalon hankkimista. Kyseinen talo on päällisin puolin ainakin ihan hyvässä kunnossa, mutta mietityttää muutama asia...
  Jos jollain kokemusta näistä niin kuulisin mieluusti kommentteja/kokemuksia/faktaa:

  Miten voisi varmistua hirsien kunnosta...myyjä ei varmasti riemastu jos haluaisin repiä talon ulkoverhouslautoja ja sisällä tapetteja...alimmat hirret ilmeisesti suht helppoa vaihdattaa, mutta onko todennäköistä että jos alimmat hirret olisivat huonossa kunnossa että märkyys leviää ylempiinkin hirsiin?
  Entä onko kenelläkään kokemusta lokasäiliön rakentamisesta (en laita vesivessaa itse taloon vaan pikkumökkiin joka tontilla myös sijaitsee ja on 2000-l. rakennettu)? Googlella löydän vain lokasäiliön tyhjennyspalveluja...mi(t)kähän firma(t) näitä varsinaisesti asentaa...?
  Vielä lopuksi apuja kaipailisin niin ikään jonkin palvelun tarjoajaan josta ei aavistustakaan mihin tahoon voisi olla yhteydessä: talon leivinuunin hormissa on kuulemma nuohoojan mukaan kivi, joka tukkii hormin ja näin estää uunin käyttämisen. Kukahan sellaista voisi yrittää poistaa. Toisaalta eikö voisi myyjä vaatia tuon tekemään...en haluaisi huomata omistavani ihanaa vanhaa hirsitaloa jonka leivinuunia ei sitten pystyisikään käyttämään.

 • nimimerkki

  Antsu

  23.11.2015 klo 20:46
  Hirsien kuntoa on monasti lähes mahdotonta selvittää, jos ne on vuorattu sisältä ja ulkoa. Perustus on siinä avainasemassa. Jos ryömintätila talon alla on korkea ja tuulettuva, hirret todennäköisesti ovat ok. Mutta alapohja tulee tutkia ja hirsien kovuus on tarkastettava piikillä. Pistävä haju myös kertoo kosteusvaurioista.

  Jos alimmat hirret ovat lahot, on mahdollista, että kosteus- tai homevaurio on laajemmallekin. Tiedän tapauksen jossa liian tiiviin ja matalan perustuksen seurauksena hirret olivat homeessa lähes ikkunoiden puoliväliin asti.

  Muurarit kyllä hoitavat hormit kuntoon. Jätevesien suodatinjärjestelmiä ja lokapalloja saa monelta valmistajalta. Jita on yksi jätevesijärjestelmien toimittaja, jolla on selkeälukuiset esitteet.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
kysymyksiä vanhan hirsitalon hankkimisesta