KESKUSTELUA VANHOISTA TALOISTA

« aihelistaan

tupajäärä ja muut tokijat


 • nimimerkki

  Nina

  1.12.2014 klo 20:29
  Apuja kaivataan suuresti! Unelmien koti vihdoin löytynyt. Talo on yli satavuotias hirsivanhus joka täysin alkuperäisessä kunnossa. Nyt viime tietojen mukaan talossa on tupajäärä ilmeisesti. Mahdollisesti voi olla myös kuolemankello tai tupajumi. Kannattaako tämä unelma haudata toukkien vuoksi. Talo kaipaa joka tapauksessa valtavat remontit mutta koko kehikkoa emme ole valmiita uusimaan.

 • nimimerkki

  Jouni

  19.12.2014 klo 15:20
  Näkemättä on paha sanoa ongelman laajuudesta tai vaikutuksista. Eniten mietityttää onko tuholaiset jo aikaa sitten kuolleet vai uudempia tulokkaita. Aikanaan tuhoa tehneet ei liene niin paha kuin elävät lisävahinkoa aiheuttavat.

 • nimimerkki

  Antsu

  30.1.2015 klo 12:15
  Välttämättä ei ole kyse katastrofista. Ensinnä kannattaa ottaa otukset talteen ja tutkituttaa keitä he ovat ja sitten selvittää otusten mieltymykset ja tehdä niille kurjat oltavat. Ne eivät välttämättä häviä nopeasti sillä monien lajien toukkavaihe puun sisällä kestää lähemmäs kymmenen vuotta. Useiden jumilajien aihettama tuho on niin hidas, että ne eivät ehdi tehdä laajaa tuhoa ennen kannan kuolemista.

  Kuivuus ja tehokas ilmanvaihto ovat pitkän aikavälin tappajia, samoin pakkanen. Tupajumi kuolee nopeasti kuivassa sekä pakkasessa. Kuolemankello ja hirsijumi ovat hankalampia. Jos kyse on tupajäärästä, silloin kyse on pahimmasta ongelmasta. Se tarvitsee järeitä myrkkyjä ja kannattaa ottaa asiantuntijoihin yhteyttä. Ruotsissa ja keski-Euroopassa sen torjunnasta on paljon tietoa.

  Otusten pesäpaikat tulee löytää ja vaihtaa saastunut puu. Irto-osat voi saunottaa vähintään 8 tuntia kuumassa saunassa. Netistä löytyy paljon ohjeita, mutta valitettavasti monet vääriä. Kaikkia kuitenkin kannattaa kokeilla. Nykyisin näiden otusten elintapoja ei niin tunneta, eikä tutkita, koska jumiongelmaa ei enää ole, kuten sata vuotta sitten.

  Hermojaan ei kannata menettää. Jumien kanssa tarvitaan pitkää pinnaa. Sitkeällä torjuntatyöllä ne häviät pikkuhiljaa vuosikymmenten kuluessa. Tervakin auttaa, vaikka asiantuntijat muuta väittävät.

 • nimimerkki

  minä79

  2.3.2015 klo 16:34
  Olisi kiva tietää, miten te saitte selville ötökkäongelman? Itsekin kävin katsomassa juuri kivaa, vanhaa hirsitaloa.

  Omistaja ei vaan oikein lämminnyt sille, että hirsien kuntoa jotenkin tarkistettaisiin.

 • nimimerkki

  Antsu

  7.7.2015 klo 00:47
  On erittäin vaikea, ellei mahdotonta selvittää ostotilanteessa, onko talossa jumiongelma. Jumien pesäpaikka saattaa olla piilossa pintamateriaalien takana. Jos lentoreikiä on näkyvillä ja reiän käytävän sisäseinät sekä aukon ulkoreunat ovat vaalean tuoreen puun väriset, on otus tullut sieltä ulos hiljattain. Silloin kanta on elävä. Jos taas käytävän seinät ovat jo harmaantuneet tai tummuneet, on asukki tullut ulos joskus menneisyydessä, eikä siellä ole enää elämää.

  Jumit viihtyvät kosteassa ja pehmentyneessä puussa. Tärkeintä on selvittää ylipäätään kosteusongelmia. Jos katto ei vuoda, ullakko ja alapohja ovat hyvin tuuletetut, on korkea perustus, ulkoseinustalla ei ole kasveja tai puita seinissä kiinni, eikä kosteissa tiloissa ole ongelmia, niin tuskin on jumejakaan.

 • nimimerkki

  Make

  14.11.2016 klo 12:26
  Klapipuissa tupajumi?

  Katetussa tilassa on vanhoja ja varmasti kuivia mm koivun klapeja. Tila on hyvin ilmava.
  Ihmettelen vaan mikä on tehnyt ihan tupajumin kokoisia reikiä jopa kovana pidettyihin,jopa yli 10 vuotta kuiviin koivuihin. Puun pinalla reikien kohdalla on sitten purua mitä on syntynyt siitä reiästä. Olen kyllä kuullut, että jopa koivu alkaa lahoamaan kun riittavän kauan säilyttää.

  Nyt ole alkanut polttamaan puita ettei kokonaan menisi puruksi.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
tupajäärä ja muut tokijat