KESKUSTELUA VANHOISTA TALOISTA

« aihelistaan

Mitä tehdä seinän sisäpinnalle 70-80 -luvulla lisätyille eristeille ja maalille?


 • nimimerkki

  Ville Leinonen

  14.8.2013 klo 21:34
  Olemme ostaneet vuonna 1909 rekennetun talon, jossa on tehty pintaremonttia ilmeisesti noin 70-80 luvulla, väreistä ja tapeteista päätellen. Seinät on "lisäeristetty" lisäämällä sisäpuolelle uusia huokolevy/lastulevykerroksia. Kerroksen paksuus n. 5 cm. Nyt haluaisimme laittaa pinnat uusiksi, mutta emme haluaisi purkaa yhtään enempää kuin on pakko. Jättäisimme mieluusti aiemmat kerrokset myöhempiä sukupolvia varten. Kysymys siis kuuluu: onko meidän poistettava "ylimääräisiä" lastulevyjä/huokolevyjä? ja jos ne voi jättää, mistä tietää, onko vanha maali ns. hengittävä, jotta sen päälle voi maalata uudestaan.

 • nimimerkki

  Aurora

  25.12.2013 klo 11:42
  Tähän kysymykseen etsin minäkin vastausta: mistä tietää, onko aikaisempi maali hegittävää?

  Olemme muuttamassa 1800-luvun lopulla rakennettuun hirsitaloon, jota on "kunnostettu" 1920-60 -lukujen aikana. Ovia on maalattu ja vanhat tuvan lattialankut on maalattu pariin kertaan. Haluaisimme itse käyttää värejä vaihtaessamme perinteisiä maaleja, mutta emme tiedä, mitä materiaalia esim lattian maali on. Voiko sitä saada mitenkään selville? Lattianhan pitäisi myöshengittää, mikä ei onnistu uudempien maalien takia. Mietimme, pitääkö maaleja alkaa poistaa vai voiko vain maalata esim öljymaalilla päälle. Tai voiko tempera-maaleja maalata suoraan ovien vanhojen maalien päälle?

  Tietääkö joku?

  Seinien suhteen olemme itse toimimassa niin, että olemme yrittäneet tutkia vanhat tapetit ja poistaa mahdolliset muoviset, hengittämättömät tapetit ainakin. Meidän talossa on seinissä käytetty hyvää, hengittävää huokolevyä, jonka jätämme pääosin paikalleen, sillä niiden alla on hengittäviä tapetteja. Lähinnä viimeisimmät tapetit tuntuvat olevan hengittämättömiä ja ne poistamme alta.

  Lastulevy on minun ymmärtääkseni vähän huono materiaali sen sisältävien kemikaalien takia ja me kyllä poistamme kaiken sen esim tehdyistä väliseinistä. Korjatkoon joku, jos olen väärässä!

 • nimimerkki

  Vasara ja nauloja

  17.3.2014 klo 12:20
  Olen kunnostanut vanhan 1915 rakennetun kotitaloni. 70-luvulla lisäeristys tehtiin koolaamalla 5 cm karjuhtalja seiniin ja tuulensuojaksi pistettiin muovikerros lastulevyn alle. Jos seiniin on tuo muovi laitettu niin viisainta olisi poistaa se ja samalla muuttaa pintamateriaali esim. kuusipaneliksi jolloin on hengittävä rakenne. Kuusipaneelin sijasta käy kyprokkikin ja sen päälle tapetti.

  Jos seinissä ei ole muovia niin ei ole syytä lähteä vaihtamaan lastulevyäkään. Hirsirakenne on kunnossa tuollaisen remontin jäljeltä (olen purkanut ja todennut).

 • nimimerkki

  Jouni

  23.6.2014 klo 19:55
  Meillä vanhassa talossa jouduttiin poistamaan vanhat lastulevyt huoneiden seiniltä, koska olivat sen ajan levyä, jonka liima-aine sisälsi formaldehydiä, joka liukenee vielä vuosikymmenien päästä talon sisäilmaan jopa tapetin läpi, ja aiheuttaa oman hajunsa ja ei pidemmän päälle kovin terveellinen hengitellä. (pitkään jatkunut yskä tms oireita). Kokemukseni perusteella suosittelen, että otatte kaikki lastulevyt pois ja korvaatte vaikka ennemmin cyprocilla+aidolla paperitapetilla tai hengittävällä maalilla.

 • nimimerkki

  Antsu

  14.7.2014 klo 21:51
  Panu Kailalla on tiiliskiven paksuinen kirja maaleista. Myös maalarimestari Kalevi Järvisen kirjasta löytyy varmaankin tyhjentäviä vastauksia esitettyihin ongelmiin.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Mitä tehdä seinän sisäpinnalle 70-80 -luvulla lisätyille eristeille ja maalille?