Ikkunankunnostusohjeet


Ikkunankunnostus ei ole monimutkaista ja työn voi tehdä monilla eri tavoin.
Tässä on yksi niistä.

 

 

VANHAN IKKUNAN KUNNOSTAMINEN

 

Tällä ohjeella kunnostetaan vanha ikkuna perinteiseen tapaan: lasit kiinnitetään liitupohjaisella kitillä sekä lasituslangalla ja ikkuna maalataan hengittävällä pellavaöljymaalilla.

 

Kunnosta vain se, mikä on viallista. 

*Jos maali on pääosin tiukasti kiinni, älä raavi sitä irti. Pintoja ei ole pakko kaapia puupuhtaaksi. 

*Jos helat ovat kunnossa ja tiukasti kiinni, älä irrota niitä. 

*Jos kitti on vain paikoitellen irti, riittää kun paikkaat kittauksen.

 

TYÖVAIHEET

 

1. KIRJAA YLÖS IKKUNAN TIEDOT

Piirrä ikkunasta kuva ja koodaa karmit ja puitteet niin, että ikkunat löytävät kunnostuksen jälkeen omille paikoilleen. Koodaa tarvittaessa myös lasit ja helat.

 

2. IRROTA KITIT JA LASIT

Osa kiteistä saattaa irrota pelkällä puukolla, mutta yleensä apuna tarvitaan lämmitintä (kuumailmapuhallin tai infrapunalämmitin), joka pehmentää kitin. Varo kitin sisällä olevia lasia piteleviä pieniä nauloja. 

 

3. TARKISTA HELOJEN KUNTO – KUNNOSTA TARVITTAESSA

Arvioi, tarvitseeko saranoita tai kulmarautoja irrottaa ja kunnostaa. Varsinkin ulkopuitteen saranat voivat tarvita uuden ruostesuojauksen ja maalin. 

 

Maalin irrottamiseen on useita keinoja:

* Kodin putkimies (natrium-hydroksidi) on vahvasti emäksinen aine, joka pehmentää maalin. 

Liuota osia tarpeen vaatiessa yön yli. Käsittelyn jälkeen pese helat vedessä ja kasta ne hetkeksi etikkaan, jonka happamuus neutraloi emäksen. Huuhtele uudestaan ja kuivaa. 

* Helat voi puhdistaa myös upottamalla ne useiksi tunneiksi pellavaöljysuopaan. Suopaliotuksen jälkeen helat huuhdellaan ja kuivataan. 

 

Käsittele ainakin ulos tulevat kulmaraudat ja saranat ruostesuojalla (rautamönjä -pellavaöljymaali tai sinkkinaftenaatti).

 

4. TARKISTA PUUOSIEN KUNTO

Mikäli niissä on vikoja, suosittelemme osallistumista ikkunoiden puukorjauskurssille tai ottamaan yhteyttä ikkunakunnostajaan.

 

5. POISTA VANHA MAALI

Maali poistetaan kuumentamalla ja kaapimalla. Suosittelemme kuumailmapuhallinta hellävaraisemman infrapunalämmittimen käyttöä. Maali ei tartu palaneeseen puuhun.

 

6. KITTAUS JA POHJAMAALAUS

 

Ikkunan maalaamisesta on erilaisia ohjeita ja erityisesti kittiuran eli kyntteen käsittelystä on eri mielipiteitä. Miten vain, kunhan kitti on eristetty puusta. Pellavaöljystä ja liidusta tehdyssä kitissä olevan pellavaöljyn imeytyminen puuhun täytyy estää.

 

Vaihtoehto 1: Kittaa lasi puitteeseen ennen pohjamaalausta. Monet ruotsalaisvaikutteisen ikkunakunnostajakoulutuksen käyneet ikkunaentisöijät öljyävät koko puitteen raa’alla pellavaöljyllä ja levittävät kittiuraan sellakkaa eristysaineeksi ennen pohjamaalia.

 

 

Vaihtoehto 2: Maalaa puite pohjamaalilla kauttaaltaan, myös kittiura. Kittaa lasi paikoilleen. 

Domus Classican valikoimassa on Ottosson Färgmakerin pellavaöljymaali, jonka ohjeistuksen mukaan puite maalataan ennen lasin kiinnitystä. Puitetta ei öljytä, eikä urassa käytetä sellakkaa. Puu saa tarvitsemansa kosteuden pohjamaalin öljystä. Kaikkiaan maalikerroksia on kolme.

 

Pohjamaali sekoitetaan perusmaalista sekoitussuhteella:

- 35 % pellavaöljymaalia

- 50 % keittämätöntä eli raakaa pellavaöljyä

- 15 % balsamitärpättiä (ei mineraalitärpättiä)

 

Maalaa ohuesti puun syiden suuntaisesti. Pellavaöljymaali on riittoisaa. Ota maalia vain pensselin kärjellä ja maalaa tiukasti painamalla (vrt. hiertämällä). Anna kuivua 2–3 vuorokautta olosuhteista riippuen. Maali kuivuu hapettumalla - valo ja lämpö taas nopeuttavat kuivumista. Hio kuivunut maalipinta kauttaaltaan kevyesti.

 

7. KIINNITÄ KULMARAUDAT

Jos kulmaraudat on irrotettu, täytä ontot mallit pellavaöljykitillä, jotta niiden sisään ei kondensoidu ruostuttavaa vettä. Jos vanhat ruuvinreiät ovat hieman löysät, työnnä reikään pieni puutikku. 

 

8. KIINNITÄ LASIT

Levitä pehmeäksi vaivattu aluskitti kittiuraan tasaiseksi nauhaksi ja paina lasi napakasti paikoilleen. Kittiä jää lasin ja puun väliin 2–3 millimetriä. Lasin voi lukita paikoilleen kittiuraan painamalla lasin jokaiselle sivuille pienet puutikut. Varmista lasin kiinnipysyminen lyhyillä lasituslangoilla. Jotta lasiin ei tule naulatessa naarmuja, laita sen päälle paperi tai teippaa vasaran kylki. Kun lasi on paikoillaan, levitä päällyskitti. Kitti muovaillaan pötköksi ja painellaan kittiuraan. Kittiveitsellä pinta tasataan sileäksi kulmiin asti. Kitti jätetään hieman vajaaksi siten, että aluskittiä jää näkyviin lasin läpi noin kaksi millimetriä. Kaavi yli pursunut kitti pois puitteen toiselta puolelta. Ripottele lasille hieman liitujauhoa ja harjaa se pois. Liitu imee lasin pinnalle tulleet pellavaöljytahrat itseensä, ja lasi puhdistuu kuin itsestään.

 

9. KIINNITÄ SARANAT

Jos saranat on irrotettu, kiinnitä ne takaisin. Löysiä reikiä voi paikata taas pienillä puutikuilla. 

 

10. VÄLIMAALAUS

Kitin päälle maalaamisesta on monia eri ohjeita. Jotkut tekevät välimaalauksen märän kitin päälle

samana päivänä, toiset taas antavat kitin kuivua 2–3 viikkoa ennen maalaamista. Dana Lim -pellavaöljykitin ohjeissa kerrotaan, että kitin päälle voi maalata pellavaöljymaalilla heti kittaamisen jälkeen.

 

Maalaa ohuesti ohentamattomalla maalilla. Maalia saa mennä lasin päälle pari millimetriä - maali varmistaa sen, että vettä ei pääse lasin ja kitin saumaan. Maalaa myös kulmaraudat ja saranat.

Anna kuivua 2–3 vuorokautta ja hio kevyesti hiekkapaperilla. Ylimääräinen maali poistetaan lasista terävällä kaapimella. Kun kokemusta kertyy, oppii maalaamisen tekemään vapaalla kädellä niin, ettei kaavinta tarvita.  

Jos lasi on kiinnitetty puulistoilla, voit käyttää niitä edelleen tai muuttaa kiinnitystavan kittaukseksi. Puulistalla kiinnitetyn lasin alle tulee aluskitti kuten ohjeessa on edellä kerrottu. Kittiä levitetään myös puulistan alle, jotta sen ja puitteen väliin ei pääse vettä.

 

11. PINTAMAALAUS

Maalaa samalla tavalla kuin välimaalausta tehdessä, mutta pintaa ei enää hiota.

 

12. PUHDISTA LASI

Mahdolliset maalipilkut voi poistaa terävällä kaapimella.

 

13. KIINNITÄ HELAT

Helat on kätevintä maalata erikseen, kun ne roikkuvat rautalangassa. Puhdistetut helat maalataan kahteen kertaan. Niklattuja ja messinkisiä heloja ei maalata.

 

14. HUOLLA PENSSELI

Pese pensseli pellavaöljysuovalla. Maalauskertojen välissä pensseliä voi säilyttää upotettuna raa’assa pellavaöljyssä. 

 

VANHASSA IKKUNASSA KÄYTETTY PUUAINES ON AINUTLAATUISTA. 

KUN IKKUNAN KUNNOSTAA AJOISSA, KESTÄÄ SE KÄYTÖSSÄ VUOSIKYMMENESTÄ TOISEEN!